Nieuwbouw Nieuws

PVC vloer leggen in een nieuwbouwwoning

14-06-2021

PVC vloeren zijn onderhoudsvriendelijk, geschikt voor iedere interieurstijl en een perfecte toevoeging aan een nieuwbouwwoning. Het aanbod is ontzettend groot, waardoor er altijd een PVC vloer te vinden is die past bij jouw stijl en wensen. Hoewel de vloersoort erg eenvoudig te leggen is, zijn er toch een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Het aanleggen van een vloer in een gloednieuwe nieuwbouwwoning vergt nou eenmaal wat meer aandacht.

Soort PVC vloer

Bepaal eerst met welk soort PVC vloer je gaat werken. Naast de verschillende kleuren en stijlen zijn er namelijk ook een aantal types. PVC stroken en tegels met een kliksysteem zijn een populaire keuze. Deze vloer kun je eenvoudig aan elkaar klikken zonder gebruik van lijm. Het voordeel is dat je de vloer ook weer snel kunt verwijderen en kunt verhuizen naar een andere woning of kamer. Een andere optie is een verlijmde PVC vloer. Hierbij worden de stroken of tegels direct op de ondergrond vastgelijmd. Ook zijn er zelfklevende PVC stroken verkrijgbaar waar geen extra lijm voor nodig is. Laat je altijd goed adviseren over de beste keuze voor jouw woning.

PVC en vloerverwarming

Veel nieuwbouwwoningen worden standaard geleverd met vloerverwarming. Het is daarom belangrijk dat jouw nieuwe vloer hier goed mee samengaat. PVC vloeren zijn in ieder geval een geschikte optie.

Egaliseren

Vaak heb je te maken met een ingefreesde vloerverwarming waarbij er sleuven in de bestaande dekvloer worden gefreesd. Om de ondergrond klaar te maken voor een PVC vloer, is het belangrijk om de nieuwbouwvloer te laten egaliseren. Maak hier duidelijke afspraken over met de aannemer om onverwachte kosten of problemen te voorkomen. Als de vloer niet goed geëgaliseerd is, kunnen de PVC stroken ongelijk komen te liggen en hierdoor sneller beschadigen. Ook kunnen er vochtproblemen ontstaan. Als je hebt gekozen voor een verlijmde of zelfklevende PVC vloer, kan de lijm hierdoor niet goed hechten en/of sneller loslaten.

Geschikte ondervloer

Kijk welke ondervloer geschikt is voor de door jou uitgekozen PVC stroken of tegels. Dit kan namelijk per soort verschillen. Sommige PVC vloeren zijn voorzien van een geïntegreerde ondervloer en hebben dus geen aparte ondervloer meer nodig. Dit worden ook wel de 2-in-1 PVC vloeren genoemd.

PVC vloer zelf leggen

Als je kiest voor klik PVC kun je de vloer eenvoudig zelf leggen. Mits de ondergrond goed geëgaliseerd is. Het is daarnaast belangrijk om niet direct na oplevering al te beginnen. De eerste weken is er veel bouwvocht aanwezig in een nieuwbouwwoning, wat negatieve invloed kan hebben op de nieuwe vloer. Zorg de eerste periode voor goede luchtcirculatie in de woning en doe eventueel een vochtmeting voordat je de nieuwe vloer gaat leggen.

Bron: van 14-06-2021