Nieuwbouw Nieuws

Tips voor de thuiswerkplek

22-06-2021

Was er eerst nog sprake van een noodgedwongen situatie door de coronapandemie, nu zien steeds meer werkgevers en -nemers de voordelen van thuiswerken. Of het nu gaat om één of meer dagen per week: thuiswerken is de nieuwe norm voor de zogenaamde kantoorbaan. Maar je huis is geen kantoor.

Productief en prettig

Als je niet gillend gek of overspannen wilt worden, geen muisarm of schouderblessure wilt oplopen en ook geen slaande ruzie wilt krijgen met je huisgenoten, dan doe je er goed aan je thuiswerkplek zorgvuldig te kiezen en in te richten. Dat werkt niet alleen prettiger, maar verhoogt ook je productiviteit. Hoe kun je een goede werkplek in huis creëren? Hier wat tips voor de thuiswerkplek.

Tip 1: De juiste omgeving

Allereerst is een goede internetaansluiting van groot belang. Werk bij voorkeur bedraad en anders in de buurt van een router. Een stroomnetadapter (liefst met geïntegreerde wifi-zender) kan helpen om het internet te versnellen. Is het internet in huis in principe snel genoeg, maar heeft de kamer waar je werkt een matig wifi-ontvangst? Een zogenaamde repeater of wifi-extender kan in zo’n geval helpen. Besteed ook aandacht aan je internet-abonnement. Kies voor een snelle variant. Zo’n internet abonnement is wat duurder, maar kan echt een verschil maken als je veel online vergadert. Zorg dat je een raam in de buurt hebt zodat je af en toe naar buiten kunt kijken en daglicht ziet. De ruimte waarin je gaat werken mag niet rommelig zijn. Zet een mooie plant in het zicht. Onderzoek toont aan dat groene bladeren stressverlagend en concentratieverhogend werken.

Tip 2: Passende apparatuur

Een degelijke stoel en andere apparatuur is een must. Dat kan een bureaustoel zijn of een eetkamerstoel waarvan de hoogte past bij jouw lengte. Een tafel op de juiste hoogte is een tweede vereiste. Als je werkt met een laptop dan is een extern beeldscherm aan te raden of een laptopverhoger met een apart toetsenbord. De bovenkant van je scherm moet namelijk op ooghoogte zijn. Een (noise cancelling) headset is handig voor online vergaderen of als je in opperste concentratie aan een spoedklus wilt werken, maar zet hem tussendoor wel af.

Tip 3: goede houding en sfeer

Zorg dat je in een ontspannen houding rechtop zit. Beweeg af en toe, sta op en loop even rond. Neem elke twee uur een pauze van minimaal 15 minuten en loop dan ook even. Lunchpauze? Maak een wandeling. Er moet 50 cm zitten tussen je ogen en beeldscherm. Daarmee voorkom je oogklachten. Pas de omgeving verder aan je eigen wensen aan. Kies voor passende verlichting. Wat is voor jou de ideale temperatuur? Waarschijnlijk ergens tussen de 20 en 25 graden. Misschien werk jij wel optimaal met wat klassieke muziek of jazz op de achtergrond. Luister deze muziek niet door je headset. Dat is beter voor je gehoor.

Tip 4: contact met je werkgever

Heb je een werkgever? Blijf daarmee in goed contact. Ga zorgvuldig om met bedrijfsgevoelige informatie. Gebruik veilige wachtwoorden, stel een schermvergrendeling in, scherm je webcam af en gebruik een VPN-verbinding. Volgens de Arbowet is jouw werkgever verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen van een veilige en verantwoorde werkplek. Als jou verzocht wordt om thuis te werken dan hoort je werkgever te helpen bij het inrichten van die plek. Heb je een laptopverhoger, een bureaustoel of een sneller internet abonnement nodig? Twijfel niet en vraag je werkgever om een tegemoetkoming in de kosten.

Bron: van 22-06-2021