Nieuwbouw Nieuws

Natuurvriendelijk onderhoud van je tuin

24-06-2021

Je hebt net een nieuwbouwwoning gekocht. Een van de redenen om juist voor dit huis te kiezen, was de aanwezigheid van een grote tuin. Je bent van plan om je tuin om te toveren tot een persoonlijk paradijs. Daarbij denk je niet alleen aan persoonlijk comfort en gebruiksgemak, maar ook aan de natuur. Je voelt je helemaal in je element, omringd door planten, bomen en bloemen. Ook weet je dat de biodiversiteit in ons land onder druk staat. Insecten, waaronder belangrijke bestuivers zoals bijen en hommels, vinden veel moderne tuinen té steriel. Het aantal insecten en de verscheidenheid aan soorten neemt af. Dit heeft ook consequenties voor de vogelstand. Dat tij wil je in je eigen tuin keren. Je zoekt naar een compromis tussen comfort, gebruiksgemak en respect voor de natuur. Dit is met relatief eenvoudige methodes te realiseren.

Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden

Je doet er alles aan om een sfeervolle tuin aan te leggen. Bij je keuze voor struiken, bloeiende planten en bodembedekkers hou je de natuur in je achterhoofd. Ontwerp je tuin zo, dat bijen, vlinders en hommels vanaf de vroege lente tot de late herfst een ware oase vinden. Ruim niet alle gevallen bladeren en takjes meteen op. Hier vinden veel insecten een schuilplaats en dat trekt weer vogels aan, op zoek naar voedsel. Wat doe je met zogenaamd onkruid? Haal zeker niet alles weg. Denk bijvoorbeeld aan de paardenbloem. Door zijn lange steekwortel haalt het voedingsstoffen van diep uit de bodem, wat goed is voor de samenstelling van je grond. Wil je onkruid verwijderen, gebruik dan zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Kies liever voor een plantschepje of een onkruidsteker. Als je middelen als Round-Up gebruikt, doe het dan niet vanuit een spuitfles, maar tip het onkruid aan met een kwastje. Het gif verspreidt zich door de plant richting de wortels, maar zal de planten in de buurt niet beschadigen. Zo hou je de natuur in je tuin beter intact.

Genieten van je tuin én biodiversiteit bevorderen

Je bent ervan overtuigd dat we toe moeten groeien naar een duurzame samenleving, met oog voor milieu en biodiversiteit. Dat is ook een van de redenen waarom je zelf van plan bent groene energie op te wekken. Vlinders lok je effectief met een plant als de vlinderstruik, die maandenlang blijft bloeien. Heb je ruimte voor eenjarige planten, kies dan voor een speciale bijen- of vlindermix, die je in het vroege voorjaar inzaait. Denk ook aan nachtvlinders en reserveer ruimte in je tuin voor nachtbloeiers. Veel nachtbloeiers zoals de jasmijn hebben ook voor jou een voordeel: 's nachts ruikt je tuin bijzonder aangenaam, zodat je op een zwoele zomernacht heerlijk buiten kunt zitten om puur te genieten.

Milieuvriendelijk én grondig je terras reinigen

Als je graag buiten zit, is het verstandig om een solide terras aan te leggen, met een verhard looppad in je tuin. Tegels van natuursteen zijn te krijgen in verschillende kleuren, maten en vormen. Heb je spelende kinderen, dan kun je het beste kiezen voor minder gladde tegels met een geruwd oppervlak. Zo voorkom je valpartijen en uitglijden. Onkruid tussen de tegels bestrijd je door worteldoek onder je tegels te leggen. Groene aanslag op je tegels moet je zelf verwijderen. Groene aanslag, bestaand uit algen, vuil en micro-organismen, kan je tegels aantasten maar ook gladder maken dan je wilt. Het verwijderen van aanslag is goed te doen zonder gebruik van zeep of chemicaliën. Is je tegeloppervlak groot, dan is handmatig schrobben wellicht té inspannend. Met een hogedrukspuit krijg je vrijwel alle aanslag los, maar door de kracht van het water is de kans groot dat het op je tuinmeubilair, je muren en je ramen terechtkomt. Een andere mogelijkheid is je tegels reinigen met een schrobmachine. Dit is vooral bij grotere terrassen een efficiënte en tijdbesparende methode.

Maak van je tuin je persoonlijke paradijs

Het is niet zo moeilijk om een tuin aan te leggen waarin zowel jij, je huisgenoten als de Nederlandse natuur zich opperbest voelt.

• zorg voor bloeiende planten overdag en 's nachts, het hele jaar door

• geef insecten schuilplaatsen onder bladeren en takjes

• haal niet alle onkruid weg

• gebruik bestrijdingsmiddelen op een slimme manier

• reinig je terras en tegels op milieuvriendelijke wijze

Zie je tuin als een mini-ecosysteem en behandel het met respect. Als je op een mooie zomerdag in je outdoor loungehoek plaatsneemt en geniet van de bloemenpracht, de vlinders en vogels, weet je dat je een goede keuze hebt gemaakt.

Bron: van 24-06-2021