Het veranderende imago van nieuwbouw
29-06-2021Niet heel lang geleden had nieuwbouw nog een heel ander stempel. Hele volksstammen zochten jarenlang naar een oud, pittoresk maar peperduur pandje in een binnenstad en waren bereid daar enorme hypotheken voor af te sluiten. Ergens in deze eeuw is dat imago omgeslagen en ervaren gezinnen de vele voordelen van hun nieuwbouwwijk, die vanzelf gezellig wordt.
De lol is er van af
In de jaren '80 en '90 was het nog goed te doen om een pand in bijvoorbeeld de Amsterdamse binnenstad te kopen voor een studerende zoon of dochter. Het was meteen ook een goede investering voor later. Maar geldschietende ouders uit Naarden, Bergen of Nigtevecht waren niet de enigen die zo dachten. Zo is een wijk als de Pijp van volksbuurt verworden tot een yuppenbuurt met torenhoge huizenprijzen, zeker anno 2021. De lol is er simpelweg vanaf met de huidige markt en mensen kiezen eieren voor hun geld. Daarbij is een pand in de binnenstad vaak een klusproject waar mensen met kinderen helemaal geen tijd voor hebben. Die willen maar één ding: wonen.
Eerder bevrijd dan geïsoleerd
Hoewel nieuwbouw niet zelden ver van het populaire stadscentrum plaatsvindt, zijn de vele voordelen ervan steeds zwaarder gaan wegen voor jonge gezinnen en starters. Duurzamere bouwmaterialen, betere isolatie, voldoende parkeerruimte, überhaupt meer ruimte, een voor- en achtertuin, een veilige haven voor spelende kinderen, enzovoorts. Het is de vraag in hoeverre men nog kan spreken van 'eieren voor zijn of haar geld kiezen' als ook het aantal nadelen van het wonen in de stad toeneemt. De drukte en het toerisme lopen voor veel bewoners de spuigaten uit, de parkeertarieven blijven stijgen en zelfs terreurdreiging speelt bij een enkeling een rol. Een eigen plek onder de zon in een nieuwbouwwijk voelt eerder aan als een bevrijding dan maatschappelijke isolatie, zo geven veel bewoners te kennen.
Modern leven
Aken en Keulen zijn ook niet op één dag gebouwd, luidt een bekende uitdrukking. Het 'nieuwige' van nieuwbouwwijken verdwijnt vanzelf en maakt plaats voor gemoedelijkheid, terwijl ook deze huizen een goede investering zijn. Die gezelligheid komt er vanzelf als gelijkgestemden dichtbij elkaar gaan wonen. Er staan dan geen eeuwenoude stadsmuren, pittoreske kapelletjes of bomen ouder dan 10 jaar, met een minder kritische blik is wel te zien dat hier letterlijk nieuw leven ontstaat. Met een andere toekomstvisie waarin duurzaamheid een grote rol speelt. Elektrische auto's aan de laadpaal, zonnepanelen op het niet-lekkende dak, een veilige fietsroute naar de basisschool en dezelfde faciliteiten als die van een grote stad. Koffiebarretjes, supermarkten, mondhygiënisten, sportscholen, ze volgen de stroom naar de nieuwbouwwijk waar moderne nederzettingen de basis vormen voor een modern leven. Het imago van de nieuwbouwwijk heeft absoluut een boost gekregen.