Zonnepanelen op nieuwbouwwoningen
08-07-2021Steeds meer nieuwbouwhuizen worden opgeleverd met zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2021 moeten de nieuwbouwhuizen die gebouwd worden bijna energieneutraal zijn en ook met een verduurzaamd bouwproces zijn gebouwd. Ook de bestaande huizen moeten de komende tien jaar worden verduurzaamd. Dat betekent dat veel mensen gaan kiezen voor de aanschaf van zonnepanelen en andere duurzame oplossingen.
Zonnepanelen op het dak
Ondanks dat er steeds meer groene projecten komen, komt er bij een verhuizing meestal veel kijken en de realisatie pakt ook meestal duurder uit dan verwacht. Ook al is er een begroting gemaakt, de kans is groot dat die begroting niet helemaal dekkend is. Daarom is het zo prettig als er al zonnepanelen op het nieuwbouwhuis zitten. Waar de zonnepanelen normaal gesproken als een bijzondere post op de begroting staan, krijg men nu juist door de zonnepanelen geld terug.
Zelf zonnepanelen aanschaffen
Bij een bestaande woning is de kans aanwezig dat er nog geen zonnepanelen aanwezig zijn. Men moet dan zelf zonnepanelen kopen. Gelukkig kan er ook door de particulier de btw op de zonnepanelen teruggevraagd worden, dus dat scheelt weer in de aanschaf. Maar er zijn in de toekomst misschien nog meer voordelen die een besparing op kunnen leveren, ook voor de zonnepanelen op het nieuwbouwhuis.
Hoe zit het ook alweer met die btw?
De energie die met de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt in potentie teruggeleverd aan het net. Hierdoor genereert men dus eigenlijk opbrengsten. Dat genereren van opbrengsten is een criterium voor ondernemerschap. Deze opbrengsten zijn op jaarbasis geen enorme bedragen, maar het betekent wel dat de bezitter van zonnepanelen eigen ondernemer is. Dat betekent dat betaalde btw over investeringen - en dat zijn zonnepanelen - bij de Belastingdienst kunnen worden teruggevraagd. Hiervoor bestaat een speciaal formulier.
Btw op huis terugvragen?
Het terugvragen van de btw beperkt zich helaas tot de kosten van zonnepanelen en het laten leggen daarvan. Al is wel eens geprobeerd om die kosten op het héle huis te betrekken, omdat de zonnepanelen hiervan afhankelijk zijn. De fiscus was het hier natuurlijk niet mee eens, maar een rechter stelde deze persoon toch voor een deel in het gelijk. Nu werd dit huis al voor een deel zakelijk gebruikt, als het puur om een woonhuis gaat wordt het misschien iets lastiger. Toch is het verstandig om voor eventuele mogelijkheden in de toekomst met de volgende praktische tips rekening te houden:
*Vraag altijd een detailspecificatie aan bij de projectontwikkelaar, incl. arbeids- en installatie-uren.
*Vraag de m2 oppervlakte van een zonnepaneel en bereken het totale oppervlak van de zonnepanelen.
*Pas de volgende verdeelsleutel toe: m2 zonnepanelen (m2 zonnepanelen + m2 oppervlakte huis)
* btw op het huis.
Het zou zomaar kunnen dat als hier een verzoek voor btw-teruggave voor wordt gedaan dit in de toekomst alsnog gehonoreerd wordt.