Nieuwbouw Nieuws

Hypotheek oversluiten? Lees hier alles wat je moet weten

08-07-2021

Als je je hypotheek oversluit, houdt dat in dat je je huidige hypotheek vervroegd aflost met een nieuwe hypotheek. Maar je kunt je hypotheek ook intern oversluiten, zodat je niet af hoeft te lossen. In dit artikel lees je alles over het oversluiten van een hypotheek.

Waarom wil je een hypotheek oversluiten?

Mensen die hun hypotheek oversluiten, hebben hier verschillende redenen voor. Echter is het oversluiten van een hypotheek pas interessant als je hier financieel voordeel uit kunt halen. Als de hypotheekrente van de nieuwe hypotheek lager is dan die van je huidige hypotheek, kan het verstandig zijn om je hypotheek over te sluiten. Dankzij de lagere rente heb je minder maandlasten. Bovendien kan een nieuwe hypotheek bijdragen een financiële zekerheid in de toekomst. Je kunt bij het afsluiten van een hypotheek je hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten, waardoor je al die tijd verzekerd bent van lage maandlasten.

Een andere hypotheek kan beter zijn dat je huidige

Nog een reden waarom het verstandig kan zijn om je hypotheek af te sluiten, is wanneer een andere hypotheek beter is dan je huidige hypotheek. Als je al lang geleden een hypotheek hebt afgesloten, kan het zijn dat je nu andere wensen hebt. Heb je bijvoorbeeld jaren geleden gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek, omdat dat op dat moment het beste bij je paste, maar kom je er nu achter dat je liever een hypotheek wilt die gedurende de looptijd automatisch het volledige bedrag aflost? Dit is een goede reden om een hypotheek over te sluiten.

Kom je altijd in aanmerking om een hypotheek over te sluiten?

Bij het oversluiten van een hypotheek, gelden dezelfde regels als bij het afsluiten van een hypotheek. Je kunt dus niet zomaar altijd je hypotheek oversluiten. Er wordt gekeken naar je inkomen en de waarde van je woning. Hieruit wordt berekend hoeveel je mag lenen. Als je op dit moment een lager in komen hebt dan toen je de hypotheek afsloot, kan het zijn dat je geen hypotheeklening krijgt. Het is dan dus niet mogelijk om je hypotheek over te sluiten.

Kosten hypotheek oversluiten

Het oversluiten van een hypotheek gebeurt niet kosteloos. Zo betaal je voor de advies- en bemiddelingskosten. Bovendien moet bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek je huis opnieuw worden getaxeerd. Ook dit kost geld. Tevens kun je de hypotheek niet zelf oversluiten, maar heb je hier een notaris voor nodig. Je raadt het al: ook voor een notaris moet je betalen. Wel is het vaak mogelijk om de oversluitkosten in je hypotheek op te nemen. Zo hoef je het bedrag niet in één keer te betalen, maar kun je het periodiek aflossen, net als de rest van de hypotheek.

Boete

Let op: bij het oversluiten van je hypotheek moet je vaak een boete betalen bij je oude bank. Aangezien jij de hypotheek vroegtijdig beëindigt, loopt deze namelijk inkomsten mis. Bij het berekenen van de boete wordt gekeken naar de huidige rentewaarde ten opzichte van de actuele rentestand, de resterende lengte van de rentevaste periode, de waarde van de woning en het bedrag van de hypotheek dat je nog open hebt staan.

Bron: van 08-07-2021