Nieuwbouw Nieuws

OSB in je interieur

19-07-2021

Materialen zoals OSB beginnen steeds meer terrein te winnen, ook binnen de nieuwbouwwoningen. Dit veelzijdige product, is samengesteld uit verschillende lagen houtschilfers en wordt bij elkaar gehouden met een bindmiddel. Het is voornamelijk erg populair om te gebruiken als ondervloer voor een houten vloer of mooi parket. OSB heeft een robuuste uitstraling en zal dus erg in de smaak vallen bij mensen die niet zo dol zijn op klassiek. Daarnaast is het materiaal oersterk en de prijs interessant. Het enige waar je wel altijd rekening mee moet houden is dat je voorzichtig schroeft in verband met splijten. Je kunt beter altijd eventjes diep voorboren, of als alternatief kiezen voor deuvels en houtlijm. Maar wat kun je nou zoal maken? Wij geven je hieronder alvast wat leuke opties.

Boekenplanken

Boekenwurmpje in huis (of ben je er wellicht zelf eentje), dan is het een leuk idee om boekenplanken op te hangen, in plaats van een boekenkast neer te zetten. Je kunt de planken zo groot maken als je wilt en eventueel de boeken op kleur erop neerzetten. Ook leuk voor op de kinderkamer trouwens! Scheelt weer ruimte op de grond.

Boekenkast

Toch niet zo’n fan van ‘dingen aan de muur’ maar wel veel boeken? Dan is die boekenkast toch best wel een goed idee. Een mini-versie doet het trouwens ook goed naast de bank, in plaats van een eeuwenoude lectuurbak. Wil je het groter aanpakken en twee ruimtes scheiden, dan kun je een boekenkast-wand maken om dit te realiseren.

Behuizing voor de kattenbak

Natuurlijk zijn er tegenwoordig een heleboel verschillende soorten en maten te vinden als je op zoek gaat naar een kattenbak. En ja, er zijn ook ‘mooie modellen’, maar deze passen echt niet altijd binnen jouw interieur. Je kunt zelf een mooie behuizing maken voor de kattenbak, zodat deze niet in het zicht staat. En heb je geen kat maar een hond, dan kun je ook een mooie mand in elkaar zetten, met een lekker kussen erop natuurlijk.

Inbouwkast

Een inbouwkast die je zo groot, of klein mogelijk kunt maken als je zelf wilt is natuurlijk een optie als je zelf aan de slag gaat met OSB. Leuk voor in je slaapkamer, of op de gang, maar natuurlijk helemaal een mooie optie voor in de ‘inloopkast’. Ook daar wil je namelijk sommige kledingstukken gewoon achter een deurtje hebben hangen, in plaats van meteen in het zicht. Een je sieraden, die wil je toch keurig opgeborgen in een lade hebben liggen?

Trapbekleding

Vloerbedekking is ‘erg uit de mode’ en ook nog eens erg kwetsbaar als het aankomt op vlekken. Je kunt OSB ook prima inzetten als trapbekleding omdat het een grof oppervlak heeft. Daarnaast geeft het een stoere look!

In de keuken: achterwand

Een mooie nieuwe keuken maakt natuurlijk iedereen gelukkig. Maar als je er echt een eigen plekje van wilt maken, dan is het van belang dat je er zelf nog net iets meer aandacht aan geeft. Houd je van stoer, dan kun je de achterwand van OSB maken. Het is echter niet aan te raden om dit achter je kookplaat te doen, in verband met vetspetters e.d.

Bron: van 19-07-2021