Nieuwbouw Nieuws

Donkere kamers? Geef je huis meer daglicht met deze aanpassingen.

21-07-2021

Dit artikel geeft een aantal manieren om meer daglicht in je woning te krijgen. Maar eerst waarom is dat goed?

Waarom is daglicht in de woning belangrijk

We voelen ons beter in ruimtes met veel daglicht. Endorfines maken dat we ons energieker voelen en maken ons productiever, en voor de aanmaak daarvan hebben we daglicht nodig. Als we lange tijd in een donkere kamer zitten, dan voelen we ons slaperig worden. Als we overdag meer daglicht ontvangen, dan slapen we 's nachts beter. Weinig daglicht maakt ons bevattelijker voor depressies. Een tekort aan licht gedurende de winter heeft invloed op de aanmaak van serotonine, wat onze stemming regelt. Uit onderzoek komt naar voren dat elektrisch licht onze biologische klok kan ontregelen.

Hoe krijg je meer licht

We hebben het in deze paragraaf over maatregelen die een ruimte lichter maken, en die relatief snel en eenvoudig kunnen worden uitgevoerd. Lichte kleuren weerkaatsen licht beter.

Dus als je lichte kleuren voor vloeren, wanden en/of plafonds gebruikt, dan maakt dat een ruimte optisch groter, dat die frisser overkomt en er is meer licht. Nu verander je de meubels niet iedere dag, maar als je dat doet, overweeg dan meubels die licht van kleur zijn.

Wellicht kan je in een binnenruimte die geen raam naar buiten kan hebben, boven deuren ramen maken, opdat daglicht via andere ruimtes in die binnenruimte kan komen. Je zou alle objecten kunnen verwijderen die de effectieve oppervlakte van ramen kleiner maakt.

Bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat overdag gordijnen niet een raam gedeeltelijk afdekken. Je zou vitrages kunnen verwijderen. Ook voorwerpen die op een vensterbank staan, nemen licht weg.

Spiegels doen niet alleen een ruimte groter lijken, maar door slim gebruik ervan, kunnen ze zonlicht weerkaatsen de ruimte in. Je zou kunnen overwegen om daglichtlampen aan te schaffen. Met name in de winterperiode kunnen die een nuttige aanvulling zijn op echt daglicht. Bouwkundige aanpassingen

In deze paragraaf hebben we het over maatregelen om meer daglicht binnen te krijgen, die wat ingrijpender zijn dan die tot dusver zijn genoemd. Daar waar mogelijk zou je dakramen en/of lichtkoepels kunnen maken.

Als je op zolder meer licht wilt hebben, omdat je er een slaap- of werkkamer van wilt maken, denk dan aan Scheer dakkapellen. Met een dakkapel krijg je ook meer bruikbare ruimte op zolder. Je kunt nog verder gaan dan een dakkapel met bijvoorbeeld een nokverhoging.

Als je in de woonkamer radiatoren zou vervangen door convectorputten of vloerverwarming, dan kan je vervolgens ramen tot aan de vloer laten reiken. Zorg dan natuurlijk wel voor een goede warmte-isolatie.

Bron: van 21-07-2021