Nieuwbouw Nieuws

Klussen en jouw zorgverzekering, wat is verzekerd?

02-08-2021

Ga je klussen, dan zal er negen van de tien keer niks vreemds gebeuren. Gebeurt het echter toch een keer, dan is het fijn om te weten wat er allemaal verzekerd is bij een zorgverzekering. In dit artikel lees je meer over wat er verzekerd is met een basis- en aanvullende verzekering en wat niet.

Goedkoop is duurkoop, of toch niet?

De meeste mensen zullen kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering. Niemand wil immers te veel betalen voor zorg. Het is daarom belangrijk dat je, zeker bij aanvullende verzekeringen, goed controleert wat er wel en niet gedekt wordt wanneer je deze afsluit. Bij een basisverzekering ligt dat echter anders. Wat er in een basisverzekering wordt verzekerd, wordt jaarlijks voor alle verzekeraars vastgelegd door de Rijksoverheid. Het maakt voor een basisverzekering qua dekking dus niet zozeer uit of je een goedkope of juist hele dure verzekering afsluit. Wat vaak het verschil in prijs maakt, is dat sommige verzekeraars meer geld in kas hebben, waardoor ze hun premies lager kunnen houden dan concurrenten. Daarnaast hebben sommige basispolissen verschillen in het type polis, medicijnbeleid en afgesloten contracten met zorgaanbieders, waardoor de prijzen onderling kunnen verschillen. Aangezien de basisverzekering wettelijk verplicht is raden we daarom aan om dit van tevoren goed te vergelijken.

Dit wordt door een basisverzekering vergoed

Een basisverzekering vergoed; bezoeken, consulten en behandelingen bij de huisarts. Ook worden herstelzorg na Covid-19, geneesmiddelen, en fysiotherapie voor kinderen en volwassenen onder bepaalde voorwaarden gedekt. Kraamzorg, logopedie, spoedeisende hulp en medisch-specialistische zorg wordt tevens vergoed door de basisverzekering van 2021. Psychologische zorg, tandheelkundige zorg, visuele zorg, en ziekenhuisverblijf vallen hier ook onder. Er wordt dus behoorlijk wat vergoed, wanneer je hulp op zorggebied nodig hebt. De Rijksoverheid bepaalt jaarlijks wat wel en niet vergoed wordt door de basisverzekering. Ben je dus aan het klussen en moet je door een ongelukje onverhoopt naar de huisarts of het ziekenhuis? Dan is het goed om te weten dat dit door alle basisverzekeringen vergoed wordt.

Dit wordt door een aanvullende verzekering vergoed

Heb je een aanvullende verzekering afgesloten? Dan wordt er automatisch ook meer vergoed door jouw zorgverzekering. Je kunt je bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor extra tandartszorg, zorg in het buitenland, verschillende soorten therapieën en orthodontie voor kinderen. Ook alternatieve geneeswijzen, een reis- en annuleringsverzekering, brillen en lenzen en anticonceptie zijn extra verzekerd met een aanvullende verzekering.

Overstappen van zorgverzekering

Door bovenstaande voorwaarden goed met elkaar te vergelijken kun je voor jezelf bepalen of dat je dit jaar gaat overstappen of niet. Twijfel je? In dat geval kun je er ook voor kiezen om alleen een basisverzekering af te sluiten. Het geld wat je uitspaart door geen aanvullende verzekering te nemen, kun je daardoor opzij zetten en gebruiken voor als je dan onverwachts toch een keer wél gebruik moet maken van extra zorg. Maak je er geen gebruik van, dan kun je dit geld in je eigen portemonnee houden.

Bron: van 02-08-2021