Nieuwbouw Nieuws

Voordelen van tegelvloeren in huis

04-08-2021

Op een gegeven moment staan alle huiseigenaren voor dezelfde vraag: wat moet je met je vloeren? Ga je voor tapijt of een houten vloer? Vinyl of tegels? Van welk type vloer zijn je en je huis het meest gebaat? De keuze is hierbij daadwerkelijk reuze. Toch worden vloertegels 60x60 op het moment steeds populairder. Dit komt doordat de tegelvloeren in huis momenteel trendy zijn, maar ook omdat ze natuurlijk allerlei verschillende voordelen hebben. In dit artikel kun je dan ook lezen wat de voordelen van keramische tegels zijn, waar je prachtige vloeren mee kunt maken.

Laag onderhoud

Omdat het zo duurzaam is, heeft een tegelvloer niet veel onderhoud nodig. Tegels moeten worden schoongemaakt, net als elk ander oppervlak in je huis dat vuil wordt. Je wilt ongeveer eens in de 4 tot 5 jaar een kit op de tegel aanbrengen. Afgezien daarvan hoef je je geen zorgen te maken als het gaat om het in goede staat houden van je tegels.

Duurzaam

De tegel is extreem veerkrachtig als het gaat om vlekken en slijtage. Een tegelvloer is bovendien perfect voor plaatsing in gebieden met veel verkeer. Het heeft echter geen sterke slagvastheid: als je een zwaar voorwerp op een tegel laat vallen, is het net zo waarschijnlijk dat het barst als iets anders.

Waterafstotend

Keramische tegels hebben een geglazuurde beschermlaag op hun oppervlak waardoor ze ongevoelig zijn voor waterschade en vlekpenetratie. Dit is de reden waarom tegels zo vaak worden gebruikt om een vloer te creëren in een badkamer, maar ook op de muur in deze ruimte. Ze zijn ook van nature bestand tegen vocht, waardoor ze ideaal zijn voor vloeren die erg heet of vochtig zijn.

Kosteneffectief

Keramische tegels zijn zeer kosteneffectief: ze zijn een van de goedkoopste vloeroppervlakken die er zijn. Wanneer je de initiële kosten van de aankoop van de tegel en de installatie ervan meerekent met hun lange levensduur en gebrek aan kostbaar onderhoud, wordt het duidelijk dat tegels elke cent waard zijn. Dit hangt natuurlijk ook af van het type tegel dat je gebruikt: er zijn duurdere en high-end tegels op de markt.

Inruilwaarde

Het plaatsen van tegels in je huis kan op de lange termijn ook winstgevend zijn als je je huis op de markt gaat brengen. Er zijn veel gevallen geweest waarin het toevoegen van een tegelvloer aan een huis de wederverkoopwaarde enorm verhoogde. Een aantrekkelijke tegelvloer kan mogelijk duizenden euro’s toevoegen aan de waarde van je huis.

Luchtkwaliteit

Tegels worden in ovens gebakken bij extreem hoge temperaturen, waardoor ze geen vluchtige organische stoffen bevatten. Dit is belangrijk omdat VOS bijdragen aan een breed scala aan gezondheidsproblemen. Sommige andere vormen van vloerbedekking hebben een lage VOS-output, maar tegels hebben helemaal niets.

Milieuvriendelijk

Tegel is meestal gemaakt van grondstoffen zoals glas, zand en klei. Deze materialen worden vaak gecombineerd met andere gerecyclede materialen om keramische tegels te vormen. Ze kunnen ook letterlijk je persoonlijke omgeving aantasten: ze kunnen je stookkosten verlagen door je huis koel te houden in de zomer en warm in de winter door te dienen als een vorm van isolatie.

Bron: van 04-08-2021