Nieuwbouw Nieuws

Dit moet je weten over het verwijderen van een asbestdak

09-08-2021

Als je in een nieuwbouwhuis woont dan is de kans groot dat je niet te maken hebt met asbest. Toch is dit niet altijd het geval. Als er naast je nieuwe woning namelijk een oude schuur staat dan zou het alsnog kunnen dat er een dak van asbest op zit. Dit komt doordat asbest tot 1994 werd verwerkt in zowel golfplaten als platte dakleien en bitumen. In rieten daken zit het uiteraard niet, net zoals in normale dakpannen. Als er op je oude schuur zo’n dak zit dan hoef je dus niet te bang zijn over asbest. Een asbestdak is daarentegen wel een probleem. Zo is het een risico voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Dit is het geval aangezien het asbest verweert. Hierdoor is asbest laten verwijderen zeker een goed idee, al is het in sommige situaties ook toegestaan om dit zelf te doen. Lees over het verwijderen van een asbestdak in dit artikel meer.

Hoe verweert een asbestdak?

Zoals net al genoemd is, kan een asbestdak verweren. Eigenlijk betekent dit gewoon dat het dak beschadigd raakt, wat diverse oorzaken kan hebben. Zo kan dit komen door het weer en de wind, maar ook door de groei van mos natuurlijk. De kans dat dit gebeurt is bij oudere daken uiteraard groter. Alle asbestdaken in ons land zijn inmiddels 25 jaar oud of zelfs nog ouder. Hierdoor beginnen deze daken een steeds groter risico te vormen voor zowel onze gezondheid als het milieu. Dit is dus alleen het geval bij golfplaten, dakleien en bitumen.

Tips voor het verwijderen van een asbestdak

Als je net een nieuw huis bent gaan wonen waar ook nog een schuurtje bijzit waar een asbestdak op ligt dan moet je dit eigenlijk zo snel mogelijk verwijderen. Dit kun je doen met de onderstaande tips:

1. Verwijderen door deskundige: Als je schuur erg groot is dan ligt er natuurlijk ook een groot asbestdak op. Dit mag je niet zelf verwijderen, hiervoor moet je een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

2. Zelf asbest verwijderen: In sommige gevallen mag je wel asbest zelf verwijderen. Dit is mogelijk bij een klein dak met geschroefde golfplaten. Het oppervlak mag hierbij maximaal 35 vierkante meter zijn.

3. Hele dak vervangen: De kans is groot dat het hele dak van de schuur vervangen moet worden als het bestaat uit asbest. Het is verstandig om dan direct goede isolatie aan te laten brengen, net zoals zonnepanelen.

Samen asbest laten verwijderen

Het kan maar zo dat er in je straat of buurt meer daken met asbest zijn te vinden. Het is in dit geval verstandig om samen te gaan werken met elkaar. Hierdoor hoe je niet alleen minder regelwerk te doen, maar het is vaak ook nog eens goedkoper. Zo is het dan mogelijk om veel vierkante meters asbestdak te laten vervangen in één keer, terwijl je ook nog eens de kosten voor een bouwlift of -steiger kunt delen. Samen asbest laten verwijderen is dus goedkoper!

Bron: van 09-08-2021