Nieuwbouw Nieuws

Domotica: Zijn Ze de Investering Waard?

02-09-2021

Het aanbod aan domotica, oftewel apparaten die je huis ‘slim’ maken, wordt steeds groter. Van lampen die automatisch aan gaan als je een kamer binnenloopt tot koffieapparaten die elke ochtend stipt je favoriete espresso bereiden. Ze nemen ons terugkerende taken uit handen, zodat we meer tijd overhouden voor de dingen die we leuk vinden. Daar staat tegenover dat domotica vrij duur zijn en het soms best wat gedoe oplevert om ze in te stellen. Wegen de kosten en de moeite die we ervoor doen op tegen de voordelen van een geautomatiseerd huis? Wij vinden van wel en hier leggen we uit waarom.

Veilig internet

Domotica of slimme apparaten zijn gebaseerd op het Internet der Dingen. In het Engels wordt dit aangeduid met IoT, oftewel Internet of Things. Deze gedachte gaat ervan uit dat alles via het internet met elkaar verbonden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een app op je smartphone waarmee je de robotstofzuiger inschakelt om je woonkamer onder handen te nemen. Of de buitenverlichting die aanspringt als iemand je deurbel indrukt. Of het berichtje dat je via Whatsapp verstuurt. Bij IoT kun je via een digitale verbinding op afstand acties laten uitvoeren.

Het IoT brengt ons veel gemakken. Maar het wereldwijde web kan soms ook een mijnenveld lijken voor wie even niet oplet. Cybercriminelen liggen op de loer voor makkelijke slachtoffers en een onbeveiligde internetverbinding wordt dan al snel een mikpunt. Wat je ook doet op het internet, van wat onschuldig surfen tot financiële transacties uitvoeren: doe het veilig. Schakel altijd een VPN in voordat je online gaat en bescherm daarmee je digitale veiligheid én je privacy.

Is jouw huis geschikt?

Voordat je in je enthousiasme allerlei dure domotica gaat aanschaffen, moet je eerst nagaan of jouw huis daarvoor wel geschikt is. Zo is het niet alleen belangrijk dat je een veilig wifi-netwerk hebt, maar ook dat het wifi-signaal overal even sterk is. In oude woningen met dikke stenen muren is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Maar heb je een nieuwbouwwoning, dan is het installeren van domotica vaak een fluitje van een cent.

Nog beter is het om meteen een domoticasysteem aan te laten leggen door een elektricien. Met een centrale controller kun je dan bijvoorbeeld de vloerverwarming instellen, de rolluiken open – en dicht laten gaan en alle lampen in huis uitschakelen. Je hebt geen afzonderlijke apps meer nodig, maar kunt alles via een centraal scherm besturen.

Wat zijn de voordelen van domotica?

Heb je geen domoticasysteem, maar wel een veilige, stabiele en sterke internetverbinding? Dan rest de vraag of het het geld wel waard is om slimme apparaten te kopen. Het antwoord op die vraag is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en jouw budget. Toch bieden domotica wel een aantal voordelen die de twijfelaar over de streep kunnen trekken:

Je bespaart tijd

Terwijl jij op je (thuis) kantoor aan het werk bent, zuigt je robotstofzuiger de hele benedenverdieping schoon. Als je het juiste type hebt gekozen, wil je robotstofzuiger daarna ook nog even je vloer dweilen. Dit bespaart je al snel een hoop tijd, en het is fijn om na je werk in een schoon huis thuis te komen. Hetzelfde geldt voor je slimme espressoapparaat. Opwarmen doet je apparaat al terwijl jij nog in bed ligt. En zodra jij de keuken inloopt, word je begroet door de geur van vers gezette koffie. Ook dat scheelt je weer een paar kostbare minuten, zodat je je ’s ochtends minder hoeft te haasten naar je werk.

Je bespaart geld

Voor de aanschaf moet je natuurlijk wel wat geld neertellen. Maar op de langere termijn kun je positief verrast worden door je elektriciteitsrekening. Lampen die de hele nacht onnodig branden, behoren tot de verleden tijd. Ook je stookkosten zullen lager uitvallen, nu je thermostaat automatisch uitschakelt als jij van huis bent.

Het scheelt veel frustratie

Heb je een slimme speaker? Dan heb je vast ook een intercom-functie. Niet langer hoef je onderaan de trap te schreeuwen of de kinderen naar beneden komen. En heb je kleine kinderen die de lampen aanlaten omdat ze nog niet bij de schakelaar kunnen? Een simpele gesproken opdracht is genoeg. Ook als je slecht ter been bent, kunnen slimme apparaten je wooncomfort aanzienlijk vergroten. Gemak dient tenslotte de mens.

Bron: van 02-09-2021