Nieuwbouw Nieuws

Kan ik gebruikmaken van glasvezel in mijn nieuwbouwwoning?

27-09-2021

Wonen in een nieuwbouwwoning is natuurlijk heerlijk. Alles is nog helemaal fris en nieuw en je kunt het precies indelen zoals jij graag wilt. Waar je dan echter geen zin in hebt is traag internet, waardoor zaken als thuiswerken, gamen of simpelweg een filmpje kijken via Netflix bemoeilijkt worden. Kiezen voor glasvezel internet is hiervoor deel van de oplossing, maar kan dat altijd?

Controleer of je woning aangesloten is op het netwerk

Als je huis aangesloten is op het glasvezelnetwerk is het altijd aangeraden hier gebruik van te maken. Dit is niet alleen stabieler dan de coaxkabel of de telefoonlijn, maar is ook nog eens sneller, waarbij het met name een groot voordeel is dat de uploadsnelheid altijd gelijk is aan de downloadsnelheid. Bij alle andere vormen van internet is de uploadsnelheid altijd significant lager. Dit gebruik je met name bij het versturen van bestanden en gegevens, maar ook bij bijvoorbeeld videobellen en gaming. Een hoge downloadsnelheid én uploadsnelheid zorgen gezamenlijk voor minder haperingen en een betere gebruikerservaring. Daarom is glasvezel internet voor wie nog steeds vanuit huis werkt ook een goede tip voor je thuiswerkplek.

Hoewel er druk gewerkt wordt om het glasvezelnetwerk zo snel mogelijk uit te breiden, is het geen zekerheid dat dit bij je nieuwbouwwoning wordt aangelegd. Zeker in de grotere steden hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Gelukkig kun je dit gemakkelijk checken door dit even op te zoeken op internet aan de hand van je postcode en huisnummer.

Wees er op tijd bij

Zodra je in je nieuwe woning woont, dan wil je natuurlijk ook het internet kunnen gebruiken. Check daarom bij je aannemer of de gemeente of de aansluiting aan het net geregeld worden binnen de bouw, zeker wanneer je het huis zelf bouwt op een kavel. Al zal dit vaak wel het geval zijn, wil je er niet tegenaan lopen dat dit toch niet het geval blijkt te zijn zodra je er al woont. Check dit tijdig en probeer dit bovendien zo snel mogelijk aan te vragen als dit niet zo blijkt te zijn, het kan namelijk best even duren voordat dit geregeld is.

Ga prijzen vergelijken!

Hoewel de meeste huizen in Nederland die voorzien zijn van glasvezel worden aangesloten op het netwerk van KPN of Delta, betekent dat niet per se dat je vastzit aan deze provider. Er zijn namelijk ook andere providers die hun internetdiensten aanbieden via het netwerk van deze kabelexploitanten. Zo kun je voor glasvezel internet ook gebruikmaken van onder ander T-Mobile, Caiway of Budget Alles-in-1. Om te ontdekken welke provider het best bij jou past is het verstandig om op basis van je voorkeuren te kiezen voor internet vergelijken. Hierbij geef je aan welke snelheid je zou willen en van welke aanvullende diensten je gebruik wilt maken, zoals bellen of televisie. Ook vul je je postcode in, zodat er direct gecontroleerd kan worden welke verbindingen er mogelijk zijn. Vervolgens word je in één oogopslag getoond wat de goedkoopste internetpakketten op jouw adres zijn.

Bron: van 27-09-2021