Nieuwbouw Nieuws

Waarom zou je kiezen voor een samenlevingscontract?

04-10-2021

Gaan jullie samenwonen, dan is dit een heuglijke gebeurtenis. Een mijlpaal in jullie relatie. Knusse avondjes op de bank voor de buis en samen dingen ondernemen zijn de leuke dingen die erbij horen. Maar ook dient er gepraat te worden over een aantal zakelijke onderwerpen. Bijvoorbeeld wie is verantwoordelijk voor de vaste lasten en wie gaat de grootste zorg voor de kinderen op zich nemen als die er zijn of komen?

Het verdelen van jullie bezittingen en hoe de kosten worden verdeeld horen ook allemaal bij het samenwonen. Om dit gelijk goed geregeld te hebben, kun je gaan trouwen, maar niet iedereen wil dit al zo vroeg in een relatie. Een andere optie is om een samenlevingscontract op te stellen, aangezien er in de wet niets is geregeld voor als je alleen maar samenwoont. In zo’n contract staat alles wat te maken heeft met de financiën en de bezittingen. Veel vragen moeten worden beantwoord. Het is verstandig om alles goed op papier te hebben. Dit kun je zelf doen, maar om het officieel te hebben kun je beter naar een notaris gaan. Deze kan een samenlevingscontract voor jullie opstellen, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Op www.degoedkoopstenotaris.nl kun je snel en gemakkelijk een geschikte notaris vinden die bij jullie situatie past. Je kunt zoeken op plaats, soort akte en op prijs.

Er wordt van jullie gevraagd over praktische zaken na te gaan denken, óók als jullie besluiten uit elkaar te gaan. Iets waar je absoluut niet aan wilt denken als je net bent gaat samenwonen. Toch is er altijd een kans dat jullie uit elkaar gaan, ook al heb je elkaar officieus trouw beloofd. Een scheiding kan gepaard gaan met ruzies. Het is daarom zeker aan te raden om zoveel mogelijk dingen op papier te hebben, zodat je eventuele onenigheden voor bent. Een bezoekje aan een notaris is daarom altijd een goede investering voor jezelf en voor jullie relatie.

Wat gebeurt er in geval van overlijden?

Als jullie niets geregeld hebben, gaan de bezittingen van degene die overleden is naar de nabestaanden In veel gevallen de ouders. Dat houdt ook in dat de achterblijver niet in het huis kan blijven wonen als dat op diegene zijn naam stond. Ook om deze reden is het opstellen van een samenlevingscontract zeker belangrijk. Wat dan extra in het contract moet worden opgenomen is een verblijvingsbeding. Hierin wordt geregeld dat de inboedel en het huis naar de langstlevende gaan. Als je partner overlijdt ben je met een samenlevingscontract niet automatisch erfgenaam, dit dient door middel van een testament geregeld te worden.

Het zijn zaken die je volle aandacht vragen, daarbij is een goede notaris belangrijk. De Goedkoopste Notaris vindt het belangrijk dat deze branche zo transparant mogelijk wordt voor de consument. Zij hebben een groot netwerk opgebouwd zodat je de meest geschikte notaris kunt vinden die bij jullie past wat betreft omgeving, expertise én portemonnee. Daarnaast is het handig om beoordelingen van andere gebruikers te lezen, want elke ervaring is er weer een.

Als alles geregeld is, ga dan vooral van elkaar genieten.

Bron: van 04-10-2021