Nieuwbouw Nieuws

5 waardevolle tips voor het inrichten van de eetkamer

08-10-2021

Gezinsmaaltijden zijn een goede gelegenheid om samen momenten te delen, vooral in het midden van de dagelijkse drukte. En dat is precies waar de eetkamer voor dient: om aangename momenten in goed gezelschap te creëren.

Om deze momenten zo goed mogelijk te laten verlopen, is de decoratie van groot belang. De grote truc om een perfecte eetkamer te maken is het meubilair en de decoratie goed te krijgen.

Dat is wat je hier zult leren: hoe je je eetkamer kunt inrichten. Blijf dit artikel volgen en ontdek tips om deze ruimte gezelliger te maken. Kijk hier eens naar!

1. De juiste tafel kiezen

De eettafel is het grootste meubelstuk in de kamer en zij bepaalt de circulatieruimte van de plaats. Bij het plannen van jouw eetkamer moet je er rekening mee houden dat je een minimumruimte voor circulatie moet laten, die meestal 90 centimeter is.

Het materiaal voor jouw eettafel kan glas, hout of metaal zijn. Zolang het maar past in het voorstel van de inrichting, vooral in gevallen waar de eetkamer geïntegreerd is in andere omgevingen, zoals de keuken en de woonkamer. In dit geval verdient het de voorkeur de decoratiestijl te standaardiseren om identiteit en continuïteit tussen de omgevingen te creëren.

2. Formaat van de tafel

De belangrijkste tafelmodellen zijn rechthoekig, vierkant, ovaal en rond, en de keuze moet worden gemaakt op grond van de indeling van de kamer en het aantal personen dat je wilt herbergen. Een rechthoekige tafel, bijvoorbeeld, is het meest geschikte formaat voor een lange en smalle kamer. Ovale tafels zijn ook geschikt voor deze opstelling, maar hebben het voordeel dat er flexibel kan worden omgegaan met een extra zitplaats.

Het ronde model daarentegen is geschikt voor kleine omgevingen met een vierkante opstelling, aangezien het door zijn buigzaamheid meer posities kan innemen. Vergeet niet dat een te grote ronde tafel de toegang tot het voedsel bemoeilijkt en uiteindelijk mensen weghoudt. Tenslotte kan het vierkante formaat worden aangepast aan de grootte van de omgeving, waardoor het in elk geval een uitstekende optie is om te benaderen. Het is ook belangrijk de poten van de tafel te analyseren, aangezien de modellen met centrale steun een algemeen comfort voor de gebruikers mogelijk maken. De centrale voeten mogen niet te dicht bij de randen staan, want dat kan oncomfortabel zijn en ertoe leiden dat mensen hun voeten stoten aan de steun.

3. Stoelen

De stoelen zijn de tegenhanger van de tafel en zijn even belangrijk als de tafel zelf. De keuze van de stoelen zal afhangen van het type tafel en de tip is in dit geval om te letten op de afmetingen van de tafel.

Een grote en ruime tafel gedraagt zich zeer goed stoelen in fauteuil-stijl, met armen, hoge rugleuning en kussens. Aan kleine tafels daarentegen moeten stoelen zonder armen en met een lage rugleuning staan.

Het is niet nodig om alle stoelen te combineren. Ze kunnen verschillend zijn, maar met iets gemeen, zoals bijvoorbeeld hetzelfde materiaal, dezelfde kleur of dezelfde afwerking. Hetzelfde idee geldt voor de combinatie van de tafels met de stoelen, ze hoeven geen perfect paar te zijn, maar ze moeten wel iets gemeen hebben.

4. Dressoirs en buffetten

Laten we beginnen met het verschil uit te leggen tussen dressoirs en buffetten. Dressoirs zijn uitgeholde meubelstukken en dienen als steun voor voorwerpen en gebruiksvoorwerpen! Buffetten daarentegen hebben deuren en laden en zijn ideaal voor het opbergen van serviesgoed of bestek dat je alleen bij speciale gelegenheden gebruikt.

In de eetkamer zijn beide meubelstukken welkom bij het opdienen van de maaltijd, omdat je ze kunt gebruiken om de schalen op te zetten of het eten erop te serveren.

5. Andere artikelen voor het inrichten van een eetkamer

Er zijn nog drie belangrijke elementen die hier moeten worden vermeld. De eerste is het tapijt. Je kunt een tapijt in de eetkamer gebruiken, op voorwaarde dat het een lage textuur heeft om het schoonmaken te vergemakkelijken en geen vuil op te hopen. Een ander belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is dat het tapijt na de stoelen een overstek moet hebben om ongelukken te voorkomen en dat alle stoelen op het tapijt moeten staan.

Het tweede element is de kroonluchter of lamp. Dit item is heel gebruikelijk in eetkamers en verfraait de ruimte enorm. Dus, als je kunt, investeer er dan in. De kroonluchters zijn meestal gecentraliseerd op de tafel, maar niets belet je om enkele indirecte lichtpunten door de kamer te laten verspreiden.

En als laatste, de spiegel. Dit is een geweldig hoogtepunt bij het inrichten van eetkamers. Het breidt de ruimte visueel uit en geeft elegantie aan de omgeving. Het is de moeite waard om op één te wedden.

Bron: van 08-10-2021