Nieuwbouw Nieuws

Hier moet jouw ideale slaapbank aan voldoen

13-10-2021

Een slaapbank, ook wel bedbank genoemd, is een ideale oplossing als je weinig ruimte in je slaapkamer, studentenkamer of studio hebt. Ook biedt een slaapbank uitkomst voor de logeerkamer. Slaapbanken bestaan al geruime tijd. In de loop van de tijd is het aanbod behoorlijk uitgebreid en is de kwaliteit enorm omhoog gegaan. Zoals vaker, betekent een hogere kwaliteit ook een hogere prijs. Toch is het niet altijd zo dat de duurste meteen de beste is, net als dat het niet altijd zo is dat de goedkoopste uitvoering de slechtste is. Hieronder vind je een aantal punten die je kunnen helpen om jouw ideale slaapbank te kiezen.

De voordelen van een slaapbank

Een slaapbank kopen biedt de nodige voordelen. Allereerst beschik je na aankoop over een multifunctioneel meubel. Overdag is het een zitbank en 's nachts slaap je erop. Alleen of met je partner. Met een slaapbank ben je dus flexibel en je bespaart op de aanschaf van een losse zitbank en een los bed. Een ander voordeel is dat je geen losse matrassen hoeft aan te schaffen. De zitkussens dienen tevens als matras.

Eigenschappen van een bedbank

Een slaapbank is tegelijk een bed en een zitbank. Een bedbank kun je gemakkelijk uit- en weer inklappen. Uitgeklapt beschik je over een volwaardig bed en ingeklapt kun je lekker loungen voor je flatscreen. Als je nog meer ruimte wilt besparen, kun je kiezen voor een bedbank met opbergruimte. Dat scheelt je dan weer de aanschaf van een losse kast. Je kunt natuurlijk altijd advies vragen bij verschillende leverancier, zoals de firma Heuts. De kans is groot dat je met een aantal adviezen weer nieuwe inspiratie opdoet voor jouw woonstijl.

Welke formaten zijn er?

Er zijn veel verschillende formaten verkrijgbaar. Allereerst is de keuze tussen een 1-persoons slaapbank en een 2-persoons slaapbank. Vanzelfsprekend neemt een 2-persoons slaapbank, zeker als bed, meer ruimte in beslag. Ook is er keuze in de lengte en breedte van het bed. De meest voorkomende maat voor een 1-persoons slaapbank is 200 bij 90 cm. Voor een dubbel bed is dit 200 bij 160 of 180 cm. Heb je meer lengte nodig, dan is dat ook mogelijk. 210 of zelfs 220 cm is mogelijk. Ook de dikte van het matras, de kussens als je de bedbank als zitbank gebruikt, is van belang. Als je de bedbank vaak als bed gebruikt, dan is het aan te raden om voor wat beter ondersteunende kussens te kiezen. Slapen met slechte ondersteuning kan na een paar nachten voor rug- schouder- en/of nekklachten zorgen.

Materialen

Ook qua materialen heb je uitgebreide keuzemogelijkheden. Je kunt kiezen voor volledig stof, (kunst)leer, polyester of een combinatie van materialen. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Stof is wat lastiger schoon te houden. Leer en polyester zijn minder gevoelig wat dat betreft. Ook het onderstel is een keuze. Je kunt kiezen voor pootjes, maar ook voor een uitvoering die direct op de grond staat. Voor optimale flexibiliteit en gemak, kun je ook kiezen voor kleine wieltjes onder de bedbank. Het blijft uiteindelijke een persoonlijke keuze die je alleen, of samen met je partner, maakt.

Hier moet je goed op letten

Er zijn een aantal zaken waar je extra op moet letten bij een slaapbank kopen. Het is belangrijk om van te voren te weten hoe de bedbank wilt gebruiken. Als het de bedoeling is om er elke nacht op te slapen en elke dag op te zitten, dan is het in- en uitklap mechanisme belangrijk. Je wilt snel in en uit kunnen klappen. Daarnaast wil je ook dat het mechanisme robuust is. Bij dagelijks gebruik zul je de bedbank 365 dagen per jaar in- en uitklappen. Het is aan te raden om je goed te laten adviseren. Ook het formaat en de beschikbare ruimte moeten met elkaar matchen. Het zou zonde zijn als je nieuwe bedbank net niet op de plek past die je in gedachten had. Meten is weten, een oud gezegde, maar daarom niet minder waar. Meet altijd goed de beschikbare ruimte op, neem voldoende marge en houd ook rekening met openslaande deuren. Kijk goed of je bedbank ook past als de deur open is.

Bron: van 13-10-2021