Nieuwbouw Nieuws

Zelf meubilair ontwerpen en maken; dit heb je nodig

18-10-2021

Interieurtrends komen en gaan, wat betekent dat jouw interieur al snel ‘uit de mode’ raakt. Dit is natuurlijk helemaal geen probleem, tenzij je allemaal meubels hebt gekocht waar je snel op uitgekeken bent. Trendy interieuritems zijn namelijk vaak vrij uitgesproken wat betreft materialen, kleuren of vormen. Hierdoor is de kans groot dat je het na de trend niet meer zo heel interessant vindt. Hoe kun je dit het beste voorkomen? Maak je eigen, tijdloze meubilair wat jarenlang meegaat! Zo heb je niet alleen een origineel interieur, maar ook stukken waar je jarenlang plezier van hebt. Je hebt de volgende dingen nodig.

De juiste apparatuur

Je kunt de meubelmaker uit willen hangen, maar als je geen juiste apparatuur hebt kom je niet heel ver. Zorg dus dat je kwalitatief goede spullen in huis haalt en dat je de ruimte creëert om aan de slag te gaan. In de woonkamer klussen aan je nieuwe meubels is wat onhandig, omdat het vervolgens dagen of wekenlang in de weg staat. Het kiezen van een accuboormachine is de belangrijkste stap in dit proces, want deze zal je veel gaan gebruiken. Als je geen grote investeringen in apparatuur wilt doen, kun je deze vaak ook huren bij een bouwmarkt.

Doe inspiratie op

Zelf meubels maken is ontzettend leuk, maar het is belangrijk dat je een sterk plan maakt voordat je begint. Het is dus zeker een goed idee om eerst eens wat inspiratie op de doen en stijlen en materialen met elkaar te vergelijken. Als je totaal geen ervaring hebt, kun je beter eerst beginnen met wat simpele krukjes of plantenstandaarden. Daarna kun je vanzelf het niveau wat opschroeven met tuinmeubilair en vervolgens een eettafel. Verwacht vervolgens ook niet dat jouw creatie er hetzelfde uitziet als dat van een designer, want dan wordt je misschien flink teleurgesteld.

Tijdloze materialen

Als je wilt dat je zelfgemaakte meubilair lang meegaat, is het belangrijk om te kiezen voor duurzame en tijdloze materialen. Denk hierbij aan hout of metaal. Ook moet je bedenken hoe je de meubels gaat bekleden en welke stoffen je dan wilt gebruiken. Een tip van ons: oefen eerst op oud hout als je met nieuwe apparatuur aan de slag gaat. Die cirkelzaag en boormachine zijn hartstikke leuk, totdat je erachter komt dat je een andere techniek nodig had en het na het doorzagen al te laat is.

Bron: van 18-10-2021