Nieuwbouw Nieuws

Hypotheekrente nieuwbouw

01-11-2021

Koop je een nieuwbouwwoning, dan werkt je hypotheek net even anders dan bij een bestaande woning. Dit kan in sommige gevallen ook gevolgen hebben voor je hypotheekrente. Banken maken soms een verschil in de hypotheekrente voor een nieuwbouwwoning en een bestaande woning. In dit artikel lees je alles over de hypotheekrente voor nieuwbouw.

Korting op hypotheekrente bij nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning voldoet bij de oplevering vrijwel altijd aan alle duurzaamheidseisen. Banken bieden kopers vaak een korting aan op de hypotheekrente, omdat deze nieuwbouwwoningen vaak een beter Energielabel hebben. Koop je een nieuwbouwwoning, dan kun je dus korting krijgen op je hypotheekrente. Dit betekent ook dat je bij de koop van een nieuwbouwwoning vaak meer mag lenen bij de bank. Vaak mag je maximaal 100% van de woningwaarde betalen met je hypotheek. Heeft je nieuwbouwwoning een beter Energielabel, dan mag je maximaal 106% van de woningwaarde financieren met je hypotheek. Dit kan je duizenden euro's schelen.

Beste hypotheek voor nieuwbouw woning

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning zijn er naast de hypotheekrente ook wat andere zaken waar je op moet letten. Een nieuwbouwwoning wordt vaak later opgeleverd dan gehoopt. Zo kunnen bijvoorbeeld bouwplannen gewijzigd worden. Mocht dit het geval zijn, dan moet je letten op de geldigheid van de hypotheekofferte. Zorg ervoor dat deze lang genoeg is om de periode te overbruggen. Daarnaast moet je ook letten op de bouwkosten. Deze kosten betaal je vaak uit een bouwdepot in het geval van een nieuwbouwwoning. Onthoud dat je hypotheekrente betaalt over de het geld dat je uit het bouwdepot financiert.

Tenslotte moet je erop letten dat je genoeg geld hebt om eventueel tijdelijk dubbele woonlasten te betalen. Koop je een nieuwbouwwoning, dan kun je er meestal niet direct in, maar je begint wel direct met het betalen van de rente en aflossing van je hypotheek. Dit betekent dat je dubbele woonlasten betaalt.

Het kan verstandig zijn om te kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Dit is een hypotheek waarbij je elke maand een vast bedrag betaalt aan je hypotheekverstrekker. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, is dit een fijne oplossing. In het begin is je hypotheek namelijk erg hoog. Je betaalt hierbij rente over een hoog bedrag, waardoor je veel rente betaalt en weinig aflossing. Naarmate je meer aflost, hoef je minder rente te betalen voor je annuïteitenhypotheek. Je mag de annuïteitenhypotheek rente van de belasting aftrekken, wat erg fijn is als starter.

Actuele hypotheekrente nieuwbouw

Het is eenvoudig om de laagste hypotheekrente voor je nieuwbouwwoning te vinden op rente.nl. Deze website vergelijkt compleet onafhankelijk de meeste actuele hypotheekrentes in Nederland met elkaar. Bekijk het complete overzicht en vind de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie. Hierdoor betaal je nooit teveel. Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning bij jou in de buurt, kijk dan op Funda.nl.

Bron: van 01-11-2021