Nieuwbouw Nieuws

5x tips voor het vinden van jouw droomkeuken

01-11-2021

Is jouw huidige keuken aan vervanging toe? Dan kun je ervoor kiezen om een nieuwe keuken aan te schaffen. Echter doe je dit niet even snel, bij het kopen van een nieuwe keuken moet er over veel dingen nagedacht worden. Een keuken gaat tenslotte niet een jaartje mee, maar een flink aantal jaar. Des te belangrijker is het dat je hier compleet tevreden bent. Maar hoe kun jij jouw droomkeuken vinden? Wij geven een aantal handige tips in dit artikel, dus lees snel verder!

Het budget en de ruimte

Voordat je op zoek kunt gaan naar een nieuwe keuken, is het verstandig om een maximaalbudget te bepalen. Wanneer je dit namelijk doet, wordt de zoektocht makkelijker omdat je nu binnen dit budget op zoek kunt gaan naar de ideale keuken. Het is makkelijker om binnen een bepaald budget te zoeken, want op deze manier vallen sommige keukens ook al af. Je kunt op deze manier gerichter zoeken naar nieuwe keukens bij een keukenspecialist. Probeer jezelf dan ook zeker aan dit budget te houden, een keuken kost tenslotte al flink geld. Heb je het budget bepaald? Dan is het goed om te kijken naar de ruimte in huis waar de keuken gevestigd zal worden. Ga hierbij na hoe jij de keuken gebruikt. Maak je veel gebruik van de werkruimte, of vind je opbergruimte ook zeer belangrijk? Of wil je misschien voortaan wel gebruik kunnen maken van een heel kookeiland? Bedenk goed hoe jij de ruimte voor je ziet met een nieuwe keuken. Dan wordt het eenvoudiger om op zoek te gaan naar jouw droomkeuken.

Inspiratie verzamelen

Een andere belangrijke tip om jouw droomkeuken te kunnen vinden, is door veel inspiratie te verzamelen. Bij het opdoen van inspiratie is het goed om te kijken naar de stijl en kleurkeuze van de keuken. Laten we beginnen met de stijl. Vind je een strakke keukenmooi, of ga je liever voor een minimalistische of bijvoorbeeld industriële keuken? Om de stijl van de keuken te bepalen, is het aan te raden om te kijken naar de rest van je interieur. Het zou namelijk enorm mooi kunnen zijn als je de keuken en de rest van jouw interieur met elkaar laat matchen. Als je een beetje een beter beeld hebt van de stijl van jouw keuken, is het goed om na te denken over de kleurkeuze. Keukens zijn tenslotte beschikbaar in allerlei soorten kleuren. Grijze keukens, zwarte keukens, lichte keukens of keukens in een lekker fel kleurtje: het is allemaal mogelijk. Ook hierbij kan het verstandig zijn om te kijken naar de rest van jouw interieur, om te kijken wat goed bij elkaar past. Hoe je inspiratie kunt verzamelen voor jouw nieuwe keuken? Het bezoeken van showrooms van keukenspecialisten, het kijken op internet of het gebruikmaken van een platform als bijvoorbeeld Pinterest.

Het kiezen van het materiaal van het werkblad

Een stap die je ook moet doorlopen als je op zoek bent naar een nieuwe keuken, is het kiezen van het materiaal van het werkblad. Ook hierin is de keuze ruim. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een werkblad van marmer, beton, echt natuursteen, composiet, graniet of kunststof. Het is goed om de voor- en nadelen van deze materialen tegen elkaar af te wegen. Lees jezelf in over deze materialen en bepaal welk materiaal goed bij jouw droomkeuken zou passen. Houd hierbij uiteraard ook rekening met je budget, want het ene materiaal kan een stuk duurder zijn dan het andere materiaal.

Op zoek naar keukenapparatuur

Jouw droomkeuken is uiteraard niet compleet zonder de juiste keukenapparatuur. Tegenwoordig zijn hier zeer moderne mogelijkheden voor. Waar vroeger voornamelijk werd gekozen voor een gasfornuis, kiest men tegenwoordig juist voor een inductiekookplaat. En dat is niet gek, want het is een stuk moderner en voor velen makkelijker in gebruik. Wat uiteraard ook niet kan ontbreken, is de juiste afzuigkap. Ook dien je na te denken over een oven/magnetron, de koelkast, vriezer en ruimte voor andere apparaten. Bekijk hoeveel ruimte je hebt en bepaal op basis daarvan welke keukenapparatuur je wilt hebben in jouw droomkeuken.

Bovenkastjes of niet?

Waar het een aantal jaren geleden nog vanzelfsprekend om een keuken te hebben met bovenkastjes, is dit tegenwoordig anders. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om een keuken te kopen zonder bovenkastjes. Dit is een echte trend en dat is niet zomaar zo. Het is dus zeker goed om hierover na te denken. Heb je de bovenkastjes in jouw keuken echt nodig om spullen op te kunnen bergen, of zijn hier andere mogelijkheden voor? Ga na welke spullen in de keuken je echt gebruikt en hoeveel ruimte je hiervoor nodig hebt. Op basis hiervan kun je bepalen of bovenkastjes noodzakelijk zijn in jouw nieuwe keuken.

Met deze tips in je achterhoofd kun je al een heel eind komen met het vinden van jouw droomkeuken. Het kan best een lastig proces zijn om een nieuwe keuken te kopen, het is tenslotte een belangrijke beslissing die je moet nemen. Zorg ervoor dat je 100% achter jouw keuze staat. Een keuken moet wel een tijdje mee, dus het is wel van belang dat je hier blij mee gaat zijn!

Bron: van 01-11-2021