Nieuwbouw Nieuws

Een nieuwe vloer kiezen: 5x tips

02-11-2021

Ben je de vloer in jouw woning zat? Dan kan het een goede optie zijn om binnenkort eens te kijken naar een nieuwe vloer. Echter is het kopen van een nieuwe vloer vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn echt talloze mogelijkheden. Verschillende kleuren en allerlei soorten materialen: het kiezen van een nieuwe vloer kan best een klus zijn. Om jou op weg te helpen, hebben wij wat handige tips voor je verzameld die jou kunnen helpen bij het kiezen van een nieuwe vloer. Benieuwd naar deze tips? Lees dan snel verder!

Indeling van de ruimte

Het eerste waar je naar moet gaan kijken als je graag een nieuwe vloer wilt kopen, is de indeling van de ruimte. Niet elke vloer is namelijk geschikt voor elke ruimte. Het is belangrijk om eerst te bedenken waar de vloer die je wilt kopen voor bedoeld is. Zo is een slaapkamervloer weer heel anders dan een badkamervloer. Ook een vloer die geschikt is voor de keuken kan in sommige gevallen juist weer minder geschikt zijn voor de woonkamer. Het is daarom belangrijk om eerst goed te kijken naar de ruimte waar jij een nieuwe vloer voor nodig hebt en waar de vloer in deze ruimte voor bedoeld is. Zodra je dit weet, is het makkelijker om inspiratie op te doen bij een speciaalzaak in vloeren.

Kies een materiaal

Als het goed is weet je nu waar de vloer in de ruimte van jouw woning voor bedoeld is. Zo kun je bijvoorbeeld voor jouw slaapkamervloer kijken naar een vloer die geluiddempend is en bij een badkamervloer naar of de vloer goed bestand is tegen vocht. Het is tijd om een keuze te maken voor het materiaal van jouw nieuwe vloer. Ben je op zoek naar een vloer voor in de slaapkamer? Dan kan het een optie zijn om te kiezen voor bijvoorbeeld een PVC-, tapijt-, of vinyl vloer. Als je op zoek bent naar de juiste vloer voor de woonkamer, zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld laminaat, parket of PVC. Een laminaat soort die je hiervoor in gedachten zou kunnen houden, is Berry-Alloc laminaat: goede kwaliteit, beschikbaar voor verschillende budgetten én gemakkelijk zelf te leggen. Als je een nieuwe vloer zoekt voor in de badkamer, zou je kunnen denken aan een stenen vloer of PVC vloer. Hout en parket worden hierbij afgeraden, omdat deze materialen minder goed bestand zijn tegen vocht. En aan welk materiaal zou je dan kunnen denken voor een vloer in de keuken? Ook hierbij heb je verschillende keuzes. Je zou kunnen denken aan een vloer van stenen tegels, laminaat, of PVC.

De kleur kiezen

Heb je besloten welk materiaal vloer je wilt gebruiken in huis? Dan is het tijd voor de volgende stap: het bepalen van de kleur. Ook dit kan nog lastiger zijn dan je denkt, want vloeren zijn er tegenwoordig echt in talloze kleuren. Om de kleur te bepalen, kan het goed zijn om naar de rest van je interieur te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar de kleuren van jouw meubels en accessoires. Het kan een zeer mooi geheel worden als je jouw vloer hierbij laat matchen. Wil je jouw huis wat meer warmte geven? Dan zou je kunnen denken aan een vloer in een mooie houtkleur. Als je een zeer modern interieur hebt, kan het een aanrader zijn om in je huis te kiezen voor een wat donkerdere vloer. Heb je al een vrij druk interieur? Dan kan het juist tof zijn om te kiezen voor een lichte vloer, bijvoorbeeld in de kleur wit. Om de definitieve kleur te bepalen, is het verstandig om het totaalplaatje in gedachten te houden.

Denk na over vloerwarming

Tegenwoordig wordt vloerverwarming steeds populairder. En dat is natuurlijk niet zomaar zo, want vloerverwarming kan best wat voordelen hebben. Het is dan ook een belangrijk punt om over na te denken. Heb je al vloerwarming bij jouw huidige vloer of wil je het bij jouw nieuwe vloer graag plaatsen? Als je momenteel nog geen vloerverwarming hebt en dit wel graag wilt realiseren, is het wel van belang om te onthouden dat niet elke vloer hiervoor geschikt is. Houd er ook rekening mee dat vloerverwarming aardig wat geld kost. Bekijk dus goed of het noodzakelijk is voor de ruimte waar jij een nieuwe vloer wilt hebben. Vloerverwarming komt meestal voor in bijvoorbeeld de keuken, woonkamer of badkamer. Ben jij op zoek naar een nieuwe vloer voor een andere ruimte in huis? Dan is het wellicht onnodig.

Zelf leggen of laten doen?

Heb jij twee rechterhanden? Dan kan het leuk en handig zijn om de vloer zelf te leggen. Echter is dit uiteraard wel afhankelijk van de vloer die je kiest. Vaak zijn laminaat en PVC vloeren prima zelf te leggen. Bij andere vloeren wordt dit een lastiger verhaal. Als je kiest voor bijvoorbeeld tegels of een houten vloer, dan is het een aanrader om hulp in te schakelen van een professional. Je wilt er tenslotte wel alles aan doen om jouw vloer zo mooi mogelijk in huis te krijgen, dus laat je adviseren en bepaal wat bij de vloer die jij hebt uitgekozen de beste keuze is.

Deze tips kunnen je erbij helpen om een nieuwe vloer uit te kiezen. Denk absoluut niet te makkelijk over dit proces, want het kiezen van de juiste vloer is van groot belang. Je wilt er tenslotte zo lang mogelijk van kunnen genieten.

Bron: van 02-11-2021