Nieuwbouw Nieuws

5x tips hoe je jouw tuin kindvriendelijk maakt

03-11-2021

Net een nieuwbouwwoning aangeschaft en momenteel druk bezig met de inrichting hiervan? Dan komt er een hoop op je af, want dit betekent dat er veel geregeld moet worden. Waar ook zeker aandacht aan moet worden besteed, is de tuin. Heb je kinderen? Dan is een kindvriendelijke tuin natuurlijk aan te raden. Maar hoe kun je dit realiseren? Wij helpen je op weg en zetten wat handige tips voor je op een rijtje.

Creëer speelgelegenheid

Kinderen houden ervan om te klimmen en te klauteren. Des te leuker is het dat zij deze mogelijkheid krijgen. Het is dus goed om hierover na te denken als je de tuin aan het inrichten bent. Als je er ruimte voor hebt, is het aan te raden om speelgelegenheid te creëren voor de kinderen. Ze zullen dit namelijk hoe dan ook op prijs stellen, want hierdoor kunnen zij urenlang in de tuin doorbrengen. Als je mogelijkheden hebt in de tuin, probeer er dan een soort speelparadijsje van te maken voor de kinderen. Waar je hierbij aan kunt denken? Aan het plaatsen van speeltoestellen. Hierbij is veel mogelijk, want er zijn veel verschillende soorten. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan bijvoorbeeld een nestschommel, klimrek, glijbaan of trampoline. Door één of meerdere speeltoestellen in de tuin te plaatsen, kunnen jouw kinderen gegarandeerd plezier hebben.

Zachte ondergrond plaatsen

Kies je ervoor om speeltoestellen in de tuin te plaatsen? Dan is het aan te raden om een zachte ondergrond te plaatsen. Waarom? Omdat het nog wel eens voorkomt dat kinderen vallen. Als zij dan op bijvoorbeeld de harde straat vallen, kan dit nare gevolgen hebben. Je kunt jouw tuin dus kindvriendelijk maken door te zorgen voor een zachte ondergrond. Of je nu een houten schommel, klimrek of glijbaan hebt: een zachte ondergrond is hierbij van belang. Plaats deze onder het speeltoestel en zorg ervoor dat de ruimte om het toestel heen goed beschermd is. Maar waar kun je aan denken bij een zachte ondergrond? Je zou kunnen kiezen voor bijvoorbeeld rubberen tegels. Probeer dit echt te realiseren in de tuin, want hiermee kun je vervelende ongelukjes zoveel mogelijk proberen te voorkomen!

Eigen zithoek maken

Wil je dat de kinderen lekker veel tijd spenderen in de tuin? Dan kan het een goed idee zijn om een soort eigen zithoek te creëren voor hun. Dit hoeft uiteraard niet heel groot te zijn, een klein stukje van de tuin is hiervoor prima. Je zou hierbij denken aan bijvoorbeeld het plaatsen van een kleurrijke stoel of tafel, zodat zij zich hier kunnen vermaken. Door hen een eigen plekje te geven, zullen ze hier vast vaak willen zijn. Zo kunnen zij bijvoorbeeld buiten gaan knutselen, tekenen of een spelletje spelen. Zo zijn ze lekker in de buitenlucht en dit zullen ze vast fijn vinden.

Voldoende schaduw creëren

Als je ervoor kiest om de kinderen een eigen plekje te geven in de tuin, dan is het wel verstandig om voldoende schaduw te creëren. Het is sowieso belangrijk dat je dit realiseert in jouw tuin. Als je kinderen hebt, is het namelijk belangrijk om hun huid zo goed mogelijk te beschermen. Zorg er dus voor dat zij niet te veel tijd doorbrengen in de volle zon. Zeker als jouw kinderen nog jong zijn, is dit niet aan te raden. Je wilt tenslotte voorkomen dat de huid van jouw kinderen verbrandt. Voldoende schaduw is belangrijk, zodat zij op sommige momenten goed beschermd worden tegen de zon. Op deze manier kunnen ze alsnog lekker in de buitenlucht zijn, maar gewoon niet continu in de zon. Hoe je voldoende schaduw in de tuin kunt krijgen? Zonwering of parasols gebruiken kan hiervoor verstandig zijn.

Planten en bloemen die veilig zijn

De kans is groot dat je jouw tuin wilt opfleuren met planten en bloemen. Dit is natuurlijk hartstikke leuk, want hiermee kun je jouw tuin een stuk gezelliger maken. Echter is het wel belangrijk om hierbij goed rekening te houden met de kinderen. Niet alle planten en bloemen zijn namelijk goed voor kinderen, er bestaan bijvoorbeeld ook enkele giftige plantsoorten. Probeer absoluut te voorkomen dat je dit soort planten of bloemen in de tuin plaatst. Als je kinderen hiermee in aanraking komen, kunnen ze hier namelijk ziek van worden. Het is dus van belang dat je voor jouw tuin kiest voor veilige bloemen en planten, zodat dit geen kwaad kan. En als je dan toch bezig bent met het kopen van bloemen en planten: kies voor lekker kleurrijk. Met kleurrijke planten en bloemen straalt jouw tuin vrolijkheid uit. En dat is niet alleen leuk voor jou om naar te kijken, maar ook de kinderen vinden dit vaak geweldig.

Met behulp van deze bovenstaande tips kun jij eraan werken om jouw tuin kindvriendelijk te maken. En onthoud dat dit belangrijk is, want de kans is groot dat kinderen veel tijd door willen brengen in een kindvriendelijke tuin. Als je de mogelijkheden ervoor hebt, probeer hier dan zeker alles aan te doen!

Bron: van 03-11-2021