Nieuwbouw Nieuws

Veilig klussen en bouwen doe je zo

05-11-2021

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning heb je de keuze uit vele types en locaties. Voordat je echter groen licht hebt om op jouw gedroomde stuk grond een huis te bouwen ben je vaak een heel aantal maanden onderweg. Een van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden is het budget wat je kunt besteden aan het bouwen en inrichten van een nieuwe woning.

Voor de handige Harry’s met een grote familie aan klussers is een casco met weinig afwerking een uitdaging die niet uit de weg gegaan zal worden. Bij het aanvragen van een hypotheek zal dan ruimte vrijgehouden moeten worden voor een bouwdepot. Hieruit kunnen kosten van materiaal, gereedschap en eventueel in te huren experts worden bekostigd. Dat vergt naast een secure boekhouding ook een tijdlijn waarbinnen alles gerealiseerd moet worden. Woon je in de tussentijd nog in je oude huis dan brengt dat extra kosten met zich mee. Je kunt natuurlijk ook tijdelijk een woon- annex bouwkeet naast de nieuwbouw zetten zodat er meer over blijft om aan het nieuwe huis te besteden.

Werkwijze

Wanneer het casco staat moeten de meest actuele bouwtekeningen ook beschikbaar zijn. Je wilt tenslotte graag weten waar leidingen, riolering en draagconstructies zich bevinden. Wie veel van de afbouw op eigen schouders neemt nadat de voorbereidingen klaar zijn doet er goed aan om van te voren te inventariseren welk gereedschap er aanwezig is en welk materiaal er allemaal aangeschaft moet worden. Heb je al geruime tijd geleden hiervoor een berekening gemaakt, dan zal je deze na enige tijd wel weer aan moeten passen. Veel bouwmaterialen zijn het afgelopen jaar flink in aanschafprijs gestegen. Dit vanwege de grote vraag en schaarste in de markt. Het kan zijn dat hout, steen of tegels die je voor het sanitair nodig hebt wel twee of vier keer zo duur zijn geworden. Stel je aankopen dus niet te lang uit voordat je het weet ben je 10 tot 20 procent duurder uit en kom je niet meer uit met je bouwdepot.

Veiligheid

Tijdens de werkzaamheden aan het nieuwe huis zal er met verschillende machines, zware voorwerpen en op hoge locaties gewerkt gaan worden. Bij een reguliere bouwonderneming wordt verwacht dat deze zich aan de huidige veiligheidsvoorschriften houden. Steigers dienen veilig opgebouwd worden, beschermende kleding zoals werkhandschoenen, helmen of werkschoenen behoren tot de standaard uitrusting van een bouwvakker. Dingen die bij privé personen die zelf de afbouw op zich nemen minder vanzelfsprekend. Ga je met groot materiaal werken zoals een cirkelzaag, pneumatisch hamer of grote slijpschijf dan zijn deze op allerlei manieren beveiligd, zodat je niet gewond kunt raken.

Vakmensen

Moet je nog grote werkzaamheden verrichten of steigers zetten dan valt het aan te bevelen om dit door experts te laten doen. Moeten er bijvoorbeeld buiten nog leidingen gelegd worden of een vijver gegraven worden voor de nieuwe tuin dan is een bedrijf dat met gecertificeerd materiaal en goed opgeleid personeel werkt een must. Dat neemt ook een hoop stress weg bij de andere familieleden van de klussers.

Bron: van 05-11-2021