Nieuwbouw Nieuws

De beste tips om jouw nieuwe tuin in te richten

08-11-2021

Als je net een nieuwbouwwoning hebt gekocht, komt er een hoop op je af. Er moet tenslotte een hoop geregeld worden met de inrichting. Het inrichten van de woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en ga zo maar door. Wat ook een belangrijk onderdeel is, is de tuin. Want hoe kun je jouw nieuwe tuin zo goed mogelijk inrichten? Wij helpen je op weg en zetten wat handige tips voor je op een rijtje.

Een plattegrond maken

Een van de meest handige tips bij het inrichten van een nieuwe tuin, is het maken van een plattegrond. Door dit te doen, wordt het namelijk een stuk overzichtelijker. Maak een duidelijke schets van hoe jij graag wilt dat de tuin eruit komt te zien. Probeer dit direct zo gedetailleerd mogelijk te doen en probeer alle nodige onderdelen in deze plattegrond te verwerken. Denk hierbij dus aan een gazon, bestrating, schutting en ga zo maar door. Voordat je een definitieve plattegrond wilt maken, is het dus ook goed om rekening te houden met bepaalde tuinaccessoires. Wil je bijvoorbeeld een loungeset, tuintafel, tuinstoelen of parasols in de tuin? Als je dit al weet, is het goed om dit gelijk in de plattegrond mee te nemen. Op zoek naar toffe tuinmeubelen? Van der Garde tuinmeubelen zijn hiervoor zeker een aanrader.

Rekening houden met de lichtinval

Als je jouw nieuwe tuin wilt inrichten, is het ook belangrijk dat je zo veel mogelijk rekening probeert te houden met de lichtinval. Het is namelijk goed mogelijk dat jouw tuin niet helemaal vrij ligt of dat de lichtinval in de tuin beperkt wordt door bepaalde bomen of struiken. Om jouw tuin op de juiste manier in te richten, is het goed om hier rekening mee te houden. Op deze manier weet je namelijk goed op welke plekken in de tuin je schaduw hebt en op welke plekken niet. Op basis hiervan kun je dan bepalen hoe je bijvoorbeeld jouw terras kunt plaatsen, waar zonwering nodig is en hoe bloemen en planten het beste zouden kunnen groeien. Ook als je van plan bent om tuinmeubelen te plaatsen in de tuin, is het goed om rekening te houden met de lichtinval. Wil je bijvoorbeeld een loungeset of tuintafel die vol in de zon staat, of wil je dit liever hebben op een schaduwplek? Zorg ervoor dat je hier van tevoren goed over nadenkt, zodat je niet achteraf niet tevreden bent. Momenteel nog druk op zoek naar mooie meubels voor in de tuin? De loungesets van Van der Garde zijn zeker het bekijken waard.

Welke taken ga je uitbesteden?

Bij het inrichten van de tuin kun je best wat zelf doen. Echter zijn er ook een aantal dingen die je misschien beter kunt uitbesteden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het aanleggen van een terras of de bestrating. Dit zijn taken waar hulp al te goed van pas kan komen. Je wilt tenslotte een zo mooi mogelijke tuin realiseren, dus het uitbesteden van bepaalde taken kan zeker aan te raden zijn. Denk dan ook niet te makkelijk over bepaalde taken die moeten worden gedaan in de tuin. Het kan namelijk lastiger zijn dan je denkt. Beslis dus goed wie je welke taak laat doen.

Wensen en eisen opstellen

Nu je de basis voor de tuin hebt bepaald, is het goed om te kijken naar jouw wensen en eisen. Wat zou je graag in jouw tuin willen hebben en wat mag er volgens jou echt niet ontbreken? Je kunt over van alles nadenken. Een schuurtje, kunstgras, tuinmeubelen, zonwering, speeltoestellen voor kinderen en ga zo maar door. Bij het opstellen van een wensen en eisen lijstje is het uiteraard wel belangrijk dat je rekening houdt met de ruimte in jouw tuin. Als je niet zo’n grote tuin hebt, kun je sommige wensen misschien niet laten uitkomen. Stel prioriteiten en beslis wat jij belangrijk vindt om te hebben.

De details

Is het gelukt met de basis van jouw tuin? Dan kan het laatste onderdeel beginnen: het toevoegen van de details. Je wilt tenslotte dat jouw tuin er mooi bij komt te liggen. Hiervoor is het een goed idee om jouw tuin eens flink op te fleuren. Hoe je dit kunt doen? Hier zijn verschillende manieren voor. Waar je in ieder geval aan kunt denken, zijn het toevoegen van bloemen en planten. Zonder bloemen en planten in de tuin kan het namelijk zomaar eens zo zijn dat het wat saai wordt. Bloemen en planten geven jouw tuin een boost en het ziet er gelijk een stuk vrolijker uit. Naast bloemen en planten, is ook verlichting een belangrijk detail. Het is namelijk wel zo fijn als je s’ avonds ook nog wat van de tuin kunt zien. Je kunt hierbij denken aan standaard basisverlichting, maar ook sfeerverlichting kan een goede mogelijkheid zijn. Hiermee maak je jouw tuin knusser. Waar je ook aan zou kunnen denken om jouw tuin op te fleuren, zijn tuinaccessoires. Hier zijn er genoeg van, dus je hebt voldoende keuze. Van tuinschilderijen en vazen tot tuinkabouters: het is allemaal mogelijk. Kies voor dingen die echt goed bij jou passen, zodat het echt een beetje jouw plekje wordt.

Ga jij binnenkort beginnen met het inrichten van jouw nieuwe tuin? Houd deze tips dan zeker goed in gedachten, want hiermee kun je al een heel eind komen. Je tuin is een plek waar je waarschijnlijk flink wat uurtjes door gaat brengen, dus zorg ervoor dat je hier straks 100% tevreden mee bent!

Bron: van 08-11-2021