Nieuwbouw Nieuws

Screens op maat: alles wat je erover wil weten

15-11-2021

Bij het aankopen van een nieuwbouwwoning denk je eerst aan de praktische dingen: een vloer, meubels, lampen, de kleur op de muur. En pas later komt de raamdecoratie. Terwijl privacy juist zo belangrijk is. Gelukkig heb je vaak wel even de tijd als het op nieuwbouwprojecten aankomt. Tijd om je in te lezen in de verschillende opties. In dit artikel leggen we alles uit over screens op maat.

De privacy die screens bieden

Volgens zonwering specialist Ekstravert is privacy de belangrijkste reden waarom mensen voor screens kiezen. De stof van screens is op een speciale manier geweven. Als je je screens sluit, kun je door de stof heen blijven kijken.

Andersom kan dat echter niet. Mensen kunnen van buiten niet meer naar binnen kijken. Deze unieke manier van privacy kun je met geen andere vorm van binnen- of buitenzonwering ervaren. Je behoudt namelijk je privacy én je uitzicht.

Nieuwe technieken waardoor screens op zonne-energie bestuurbaar zijn

Screens zijn er in vele soorten en maten. Aan dat lijstje is kort geleden ook de mogelijkheid voor screens op zonne-energie toegevoegd. In de motor van deze screens is een zonnecel opgenomen. Deze zonnecel zet zonlicht én daglicht om in energie, waarmee je je screens kunt bedienen.

Er zijn dus geen kabels meer die je door je buitenmuur moet trekken en binnen moet aansluiten. Elektriciteit is niet meer nodig. Het enige wat je nog hoeft te doen, is een paar keer schroeven en je nieuwe screens zijn gemonteerd. Vervolgens kun je je screens door middel van een afstandsbediening bedienen.

Een isolerende werking, het hele jaar door

Isoleren is nu hot topic. Het is belangrijk om zo min mogelijk energie en gas verloren te laten gaan. Want we stoken immers niet voor de vogels. Toch laten we in de Benelux nog veel kansen liggen. Voornamelijk als het op onze ramen aankomt. We verliezen namelijk tussen de 20 en 30% aan warmte via onze ramen. Kale ramen, wel te verstaan.

Door te investeren in binnen- en/of buitenzonwering, ga je het verlies van warmte tegen. Screens passen hier goed bij. Je behoudt je uitzicht namelijk als de screens gesloten zijn. De extra laag voor je raam zorgt er dan tevens voor dat er minder warmte via de ramen kan ontsnappen in de winter. In de zomer werkt het andersom: dan blijft een groot gedeelte van de warmte juist buiten. Zo hoef je in de winter minder te stoken en in de zomer hoeft de airco niet direct aan. Dat merk je zeker terug op je energierekening!

Het verschil tussen normale screens en ZIP-screens

Alsof er nog niet genoeg keuze was in kleuren, soorten bediening (handmatig of automatisch) en op zonne-energie of toch liever op elektriciteit, kun je ook kiezen tussen normale screens en zogeheten ZIP-screens.

Bij ZIP-screens worden aan de zijkanten zijgeleiders geplaatst. Deze zijgeleiders houden de stof van screens op hun plek en spannen de stof strak over de gehele lengte en breedte. Bij wind klappert de screens dus niet tegen de kozijnen en zal de stof ook niet gaan golven. Het klapperen van de screens op je kozijnen geeft daarnaast best wat geluidsoverlast. Bij standaard screens is dit wel het geval. Bij het samenstellen van screens is het dus belangrijk om te kijken of deze ZIP-technologie mogelijk is.

Een toevoeging aan de uitstraling van uw woning

Screens hebben een luxe, moderne en strakke uitstraling. Door de strakke bovenbak, waar de buis in is verwerkt, en de mooie stoffen geven screens echt een luxe uitstraling. Bij het samenstellen van screens kun je zelf de keuze maken voor de kleur van de bovenbak en eventuele zijgeleiders, maar ook van de stof. Je kunt je nieuwe buitenzonwering dus echt laten afstemmen op je nieuwe woning. Hoe fijn is dat?!

Bron: van 15-11-2021