Nieuwbouw Nieuws

Grotere kans op inloting bij nieuwbouw met goed hypotheekadvies

16-11-2021

De huizenmarkt blijft oververhit en dat is ook te merken bij de belangstelling voor nieuwbouwprojecten. Er zijn vaak meer aanmeldingen dan beschikbare woningen in de nieuwe wijk. Hoe zorg je er dan voor dat je een grotere kans maakt om deze leuke woning te bemachtigen?

Geen overbiedingen op nieuwbouwprojecten

De overbiedingen vliegen je tegenwoordig om de oren op de woningmarkt. Bij een nieuwbouwhuis hoef je meestal niet te overbieden, dat is fijn. Zeker als je een starter bent, of weinig spaargeld hebt, biedt dit mogelijkheden. Met een nieuwbouwhuis kun je nog voor een schappelijke prijs een huis kopen.

Toch wordt de kans op inloting bij nieuwbouw steeds kleiner. Het is om moedeloos van te worden. Ook hier is de vraag enorm en het aanbod relatief klein. Hoe verloopt zo’n loting nu precies en hoe maak je jouw kans zo groot mogelijk?

Vaak meer aanmeldingen dan beschikbare woningen

Er is enorm veel vraag naar huizen en helaas ben jij niet de enige die belangstelling heeft in dat ene nieuwbouwproject. De kans is groot dat er veel meer aanmeldingen zijn dan beschikbare woningen. Op een tiental huizen kunnen zomaar honderden aanmeldingen binnenkomen. Wanneer dit gebeurt, zal er vaak gekozen worden uit twee opties:

• De projectontwikkelaar kiest de meest geschikte kopers

• Er komt een loting

Tijdens de officiële start verkoop van een nieuwbouwproject kun je tijdens de informatiebijeenkomst al je vragen stellen en je inschrijven voor het project. Om iedereen een eerlijke kans te geven is het niet mogelijk om meer te bieden dan anderen. Een loting is dan de meest eerlijke manier. Toch zijn er vaak voorwaarden waar je aan moet voldoen om aan deze loting deel te nemen.

Soms zie je tijdens een loting dat aanmeldingen van mensen die al in dezelfde plaats wonen voorrang krijgen. Ook wordt er vaak gevraagd naar een haalbaarheidscheck. Het is natuurlijk wel fijn dat jij je hypotheek geregeld krijgt als je wordt ingeloot.

Hypotheekadvies helpt je bij de loting voor nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning kan nog zo leuk en mooi zijn, als jij het niet kunt betalen heeft het geen zin om je in te schrijven en mee te doen in een loting. Goed hypotheekadvies helpt je een realistisch beeld te krijgen van je financiële situatie. Dan weet je meteen of een project voor jou haalbaar is of niet.

Om mee te doen aan de loting moet je vaak aan een aantal voorwaarden voldoen. De hypotheekadviseurs van Excellent Finance kennen de woningmarkt als geen ander. Ze kunnen jou precies vertellen welke criteria er zijn, want dat verschilt per project. Het is hoe dan ook belangrijk dat je samen met je hypotheekadviseur kijkt of je de nieuwbouwwoning en alle bijkomende kosten kunt betalen. Je zit er niet op te wachten dat je later in de financiële problemen komt. I

s alles in orde? Dan geeft je hypotheekadviseur je een verklaring waarin staat dat je financiële situatie geen probleem is bij het kopen van deze woning.

Hoe werkt de loting voor nieuwbouw?

Heb je interesse in een nieuwbouwproject, dan kun je je inschrijven voor één of meerdere woningen binnen het project. Hebben meerdere mensen interesse in dezelfde woning, dan zal er in veel gevallen een loting komen. De loting kan digitaal of door een notaris uitgevoerd worden. Wordt jouw naam getrokken, dan heb jij de eerste keus. Je zit niet aan de koop vast, dus je mag nog van gedachten veranderen.

Wil je de woning graag hebben, dan is het tijd om je hypotheek te regelen. Een hypotheek voor nieuwbouw werkt net wat anders dan een hypotheek voor een bestaande woning. Je krijgt te maken met allerlei termen, zoals het bouwdepot, renteverlies en bouwrente. Laat je daarom goed adviseren, zodat je de beste keuzes maakt.

Als je pech hebt, wordt je uitgeloot. Je komt dan op de reservelijst. Het kan altijd gebeuren dat de eerste keus toch van het huis afziet of de financiering niet rond krijgt. Dan heb jij alsnog de kans om eigenaar te worden van deze nieuwbouwwoning. Geef dus nog niet op als je niet ingeloot bent.

Zeker zijn over de aankoop van een nieuwbouwwoning

Een woning kopen is een grote financiële stap. Waarschijnlijk is dit de duurste aankoop in je leven, daar wil je geen fouten mee maken. Zo’n hypotheek, daar zit je wel even aan vast. Een woning kan een goede investering zijn of een molensteen om je nek.

Bij Excellent Finance vinden we het belangrijk dat jij financiële rust en vrijheid ervaart. Daarom helpen wij je droomhuis een financiële realiteit te maken, zonder dat het een nachtmerrie wordt. We onderhandelen voor je alsof het ons eigen geld is en nemen gedetailleerd de contracten en voorwaarden door. Zo voorkomen we vervelende verrassingen achteraf en betaal jij de juiste prijs.

Bron: van 16-11-2021