Nieuwbouw Nieuws

Nieuwbouw en duurzaamheid in Nederland

16-11-2021

Duurzaamheid, sustainable, klimaat, opwarming van de aarde, recycling, maatschappelijk verantwoord ondernemen etc. Allemaal hot topics van deze tijd en de toekomst in bouwend Nederland. Dankzij innovaties in de bouwwereld gaat renoveren van een woning of de nieuwbouw ervan steeds sneller en efficiënter.

Het vervangen van gedateerde energie slurpende woningen staat hoog op de agenda van bouwend Nederland. Woningcorporaties die kampen met verouderde woningen worden hierbij niet overgeslagen. Monumentale gebouwen worden natuurlijk opgeknapt en goed onderhouden. Woonwijken van na de tweede wereldoorlog zijn lelijk en niet meer als veilig te benoemen en dienen vervangen te worden.

Wat kunnen we als woningeigenaren hier zelf aan doen?

Doe eens onderzoek naar de huidige technologie of laat een expert langskomen om de woning te inventariseren op het niveau van duurzaamheid. Vergelijk het energieverbruik van jezelf eens met anderen en kom erachter wat eraan mankeert. Stel een spaarplan op voor de maatregelen die genomen dienen te worden voor de upgrade van de woning of sluit een extra lening hiervoor af om zodoende aan het eind van de maand weer te kunnen besparen op de energiekosten, oftewel win-win. Gasprijzen die per 2022 omhoog gaan doen bij vele mensen de vraag rijzen of het wellicht verstandiger is om op een andere manier het huis te gaan voorzien van warmte. Een warmtepomp, elektrische cv-ketel of met een mobiele airco met slang zijn opties die er zoal overweegt worden.

Woon fossielvrij

Fossiele brandstoffen zullen in de toekomst alleen maar schaarser en duurder worden. De nieuwste woningen zijn in vele gevallen niet eens meer uitgerust met een gasaansluiting. Mocht deze er op verzoek van de nieuwe bewoners er moeten komen, vraagt dit om een additionele investering. Als woningeigenaar kan op deze ontwikkeling al ingespeeld worden door de ouderwetse cv-ketel minder of zelfs helemaal niet meer te gaan gebruiken. Een warmtepomp of mobiele airconditioning is een goed alternatief om de woning mee te verwarmen. De zonnepanelen die de woning van stroom voorzien zorgen er dan ook voor dat het allemaal weer redelijk in balans is en er niet uitzonderlijk veel extra energie gevraagd wordt voor het creëren van warmte of koeling in de woning.

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen betekent slimmer omgaan met de materialen die er gebruikt worden voor de renovatie of nieuwbouw van een woning. Het betekent dat er een woning gecreëerd wordt waarbij er gestreefd wordt om energieneutraal te kunnen wonen. De leefomgeving wordt hierbij niet overgeslagen. Bij nieuwe woonwijken wordt er al rekening gehouden met ruimte voor recreatie, ontspanning en sociale voorzieningen zoals verenigingen of horeca en de ontwikkeling zoals scholen.

Duurzame economie

De manier van werken is sinds de pandemie aan verandering onderhevig. Mensen die minder afhankelijk zijn van het kantoor op het werk geven de voorkeur aan het werk in een thuiskantoor of elders. Bijvoorbeeld een internet marketeer die alleen via de laptop werkt aan de volgende backlinks, kan door huis te werken besparen op ov-kosten of andere soorten woon werkverkeer. Het huis wordt meer gebruikt en wat de eisen aan de woning doet verhogen. De economie en hybride manier van werken dwingt ieder als het ware al om beter om te gaan met energie en duurzaamheid. Verhuizen naar een nieuwe duurzame woning, het verduurzamen van de huidige woning of juist compleet nieuw bouwen zijn acties die juist momenteel veel spelen.

Bron: van 16-11-2021