Nieuwbouw Nieuws

Je huis beter isoleren; bekijk deze opties

25-11-2021

De energierekening wordt er jaarlijks niet goedkoper op en dus zijn we genoodzaakt om andere oplossingen te vinden om te kunnen besparen. Niet alleen is het isoleren van je woning goed voor je energierekening, ook is het een stuk beter voor het milieu. Je houdt de met veel energie gestookte warmte lekker binnenshuis, waardoor je minder verbruikt. Maar hoe kun je dit nu het beste aanpakken en moet je direct een verbouwing op de planning zetten? In de meeste gevallen niet! We geven je graag wat tips om met een paar kleine stappen grote winst te behalen wat betreft isolatie.

Isoleer de muren

Als je het graag groots aan wilt pakken moet je beginnen met de muren van je woning. Soms kun je hier gewoon wat gaatjes inboren en purschuim of minerale wol inspuiten, waardoor er een extra isolatielaag ontstaat. Dit kan natuurlijk enkel als je zeker weet dat er ruimte tussen de muur en de spouwmuur zit. Je kunt een muur ook voorzien van een extra isolatielaag, wat stucadoors vaak voor je kunnen doen. Vaak gebeurt dit aan de buitenkant van een muur door middel van extra stucen, waardoor er geen kou meer van buitenaf naar binnen kan gaan.

Vervang je ramen

Wist je dat er heel veel warmte verloren gaat door de ramen van je huis? Tijd om eens kritisch naar je ramen te kijken. Nieuwbouwhuizen beschikken tegenwoordig over extra isolerende ramen, bijvoorbeeld van dubbelglas of HR++ glas. Als je dus net in een nieuwbouwhuis bent gaan wonen kun je deze stap waarschijnlijk beter overslaan. Bij oudere huizen daarentegen is dit niet zo vanzelfsprekend en is het waarschijnlijk de investering waard om de ramen te vervangen. We snappen dat dit niet echt een sexy stap is, maar welke isoleringstip is dat wel?

Het dak en de vloeren

Als je in een huis woont wat voor 1980 gebouwd is, is de kans vrij groot dat je winst kunt behalen uit dak- en vloerisolatie. Tijdens die periode werden deze twee elementen namelijk matig geïsoleerd en sindsdien hebben de vorige bewoners (of jijzelf) hier geen aandacht meer aan besteed. Gemiddeld gaat er tot zo’n 30% van de warmte verloren via het dak, dus dit is zeker een goede investering. Ook de vloer onder handen nemen kan je zo’n honderdtwintig euro per jaar opleveren door deze goed te isoleren. S

Bron: van 25-11-2021