Nieuwbouw Nieuws

De nieuwste trends in de nieuwbouw

29-11-2021

Door de coronacrisis zijn veel Nederlanders de afgelopen maanden niet op vakantie gegaan. Jammer, maar dat geld werd weldegelijk uitgegeven. Zo kozen steeds meer mensen voor nieuwbouw of woonrenovatie. Benieuwd naar de nieuwste bouwtrends? Hieronder staan er een paar uitgelegd.

Duurzaam wonen


Door de enorme CO2-uitstoot en andere broeikasgassen in de atmosfeer, is duurzaamheid voor steeds meer mensen erg belangrijk. Tegenwoordig is het hebben van een kleine ecologische voetafdruk cruciaal voor velen. En daarvoor hoef je echt niet per se in een tiny house te wonen. Vervang je gloei- of spaarlampen door ledverlichting, leg zonnepanelen aan of kies voor een betere isolatie. Het klinkt natuurlijk allemaal makkelijker dan gedaan, maar probeer bij het bouwen of renoveren van je huis te kijken naar wat er allemaal mogelijk is. Goed voor het milieu én jouw portemonnee.

Grote ramen

Zonlicht helpt bij het regelen van lichaamsfuncties en ons slaappatroon. Het heeft daardoor een positief effect op onze gestemdheid. We zijn opgewekter, voelen ons fitter en het is goed voor het immuunsysteem. Oftewel: een goede hoeveelheid zonlicht is een zwaarwegende factor als het gaat om het ontwerp van je huis. Een simpele oplossing is kiezen voor grote ramen met veel lichtinval. Ruime raampartijen zorgen er, los van een beter humeur, namelijk ook voor dat de ruimte wordt vergroot.

Fijne tuin

We hebben het al uitgelegd: door corona zijn we meer gaan bouwen. Wat we hierdoor ook vaker doen, is zitten in de tuin. Het is daarom belangrijker dan ooit om je goed te voelen in eigen achtertuin. Kijk bijvoorbeeld eens naar de stand van de zon rond het ochtenduur of in de middag. Houd je van een ontbijtje in de zon of zit je liever in de schaduw? Bepaal op basis van die gegevens hoe jij jouw tuin wilt inrichten.

Open ruimtes

Een andere manier om veel ruimte te creëren, is het weglaten van muren of wanden. Kamers mogen namelijk best in elkaar overlopen en verschillende ruimtes hoeven niet meer te dienen voor één leefruimte. Denk bijvoorbeeld aan het samenvoegen van bad- en slaapkamers. Door de openruimtes ontstaat meer bewegingsruimte. Een ander voorbeeld: open keukens met centrale keukenfrontjes als kookeiland. Dit biedt de mogelijkheid om tijdens het kokerellen betrokken te blijven met huisgenoten of gasten. Is een kookeiland toepassen niet genoeg en ben je toe aan een gehele keukenrenovatie? Verschillende sites bieden je de mogelijkheid om in een stappenplan tot jouw droomproject te komen.

Bron: van 29-11-2021