Nieuwbouw Nieuws

Welk dakraam is het beste?

02-12-2021

Bijna elk huis heeft wel te maken met een bovenste verdieping die nét iets te weinig licht bevat. Misschien heb je een zolder of een vide waar je niet vaak komt en wat je enkel als opslagruimte gebruikt, waarbij het wel fijn zou zijn als er iets meer licht zou zijn. Het kan ook zijn dat het dak zich niet beperkt tot de bovenste verdieping, maar over meerdere verdiepingen uitloopt. Hierdoor moet je bijvoorbeeld op de eerste verdieping ook al voor dakramen kijken om extra licht en ventilatiemogelijkheden te creëren. Maar hoe kies je nu het juiste dakraam? We geven je graag wat tips!

Extra ventileren met kunststof dakraam

Het belangrijkste bij het kiezen van een dakraam is om de functies ervan in acht te nemen. Wil je graag extra kunnen ventileren, wil je enkel extra licht of moet je door het raam het dak kunnen betreden? Dit soort factoren zijn erg bepalend bij het kiezen van een dakraam. Een kunststof dakraam is een zeer duurzame keuze, omdat deze tot wel drie keer langer meegaat dan een dakraam met hout. Je hoeft dit niet te schilderen en de kans op waterschade is klein, want dit materiaal is bestand tegen alle weersomstandigheden. Met een tuimelraam kun je de boel gemakkelijk laten ventileren, want deze kun je op een klein kiertje zetten of bijna volledig opengooien. Dit is ideaal op slaapkamers, waarbij je ’s nachts wat extra frisse lucht kunt gebruiken.

Mogelijkheid tot dakkapel?

Ben je op zoek naar veel meer licht en eventueel ook wat extra loopruimte? In dat geval gaat enkel een dakraam je niet redden en zal je toch echt moeten kijken naar een dakkapel. Je kunt deze op alle zijden van het dak laten plaatsen, mits het dak hiervoor geschikt is. Op die manier kun je de smalle zolder omtoveren tot een waardige extra slaapkamer. Met een dakkapel hoef je geen speciale tuimelramen in te kopen, maar je kunt natuurlijk wel kijken naar een volledig glazen dakkapel.

Vergeet de rest niet

Het kiezen van een dakraam is geen rocket science, maar het is wel belangrijk dat je een geïnformeerde keuze maakt. Naast het kiezen van het type raam, moet je ook de verschillende typen glas overwegen. Als je het slim aanpakt kies je direct voor dubbel glas, wat extra goed isoleert. Als je een plat dak hebt kun je bijvoorbeeld ook beter kijken naar een dakluik of een lichtkoepel die open kan om te ventileren. Tot slot moet je bedenken wat voor raambekleding geschikt is per dakraam, want dit verschilt ook nog per type raam dat je kiest. Ook al slaap je wellicht niet in deze kamer, dan kan het alsnog fijn zijn om raambekleding te installeren wat bijvoorbeeld verduisterend is. Zo kun je de warmte van de zon in de zomer gemakkelijker afweren en de bovenste verdieping zo koel mogelijk houden.

Bron: van 02-12-2021