Nieuwbouw Nieuws

Waarom is goed ventileren belangrijk?

09-12-2021

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe belangrijker het is om goed te ventileren. Goed ventileren voorkomt namelijk schimmels, gezondheidsproblemen en nare luchtjes. Ventileren kan met behulp van natuurlijke ventilatie via ventilatieroosters en kieren, maar ook mechanisch met behulp van een ventilator of ventilatiesysteem. Voor veel woningen geldt dat alleen natuurlijke ventilatie vaak niet genoeg is. Daarom is het een goed idee om na te gaan of er bij jou thuis voldoende geventileerd wordt en om, indien nodig, maatregelen te nemen.

Redenen om goed te ventileren

Ventilatie is extreem belangrijk voor een gezond klimaat in huis en wel om de volgende redenen:

- ventileren voorkomt dat de relatieve luchtvochtigheid in huis te hoog wordt

- doordat met ventilatie vochtige lucht naar buiten wordt afgevoerd, voorkom je schimmelvorming in huis

- ventileren houdt de lucht in huis fris en aangenaam

- ventileren voorkomt een ongezond hoge concentratie van CO2

- door goed te ventileren worden ziektekiemen beter afgevoerd

Hoe merk je dat je onvoldoende ventileert?

Heb jij thuis last van schimmelvorming en/of een muffe lucht? Dan is de kans groot dat er niet genoeg wordt geventileerd. Dat is niet alleen slecht voor de spullen in jouw huis, maar kan ook negatieve gevolgen voor je gezondheid hebben. Zo is voldoende ventileren bijvoorbeeld een van de maatregelen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Door onvoldoende ventilatie is het ook mogelijk dat het CO2-gehalte in jouw huis oploopt, waardoor je gezondheidsproblemen kunt ervaren. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheidsklachten en concentratieproblemen. Ervaar je dit soort klachten? Zet dan gelijk een raam open en zorg dat je serieus met de ventilatie van je huis aan de slag gaat.

Ventileren met een ventilatiesysteem

Veel huizen in Nederland zijn voorzien van mechanische ventilatie. Dit is een ventilatiesysteem waarbij lucht wordt afgezogen met behulp van een centraal afzuigsysteem. De afgezogen lucht wordt daarbij aangevuld met verse lucht via ventilatieroosters of via een tweede ventilator die lucht de woning inblaast. Wanneer jouw huis is uitgerust met mechanische ventilatie, dan is het belangrijk dat je het systeem nooit uitzet en dat je zorgt dat de ventilatieventielen opengedraaid zijn. Op die manier wordt er altijd geventileerd. Daarnaast heeft een dergelijk systeem regelmatig onderhoud nodig. Zorg er daarom voor dat de ventielen, ventilatiekanalen en de ventilatiebox op tijd worden schoongemaakt.

Ventileren zonder ventilatiesysteem

In oudere woningen ontbreekt soms mechanische ventilatie, waardoor er op een andere manier geventileerd moet worden. Soms voldoet het hierbij om gebruik te maken van ventilatieroosters en om regelmatig te luchten door de ramen open te zetten. Alleen in natte ruimtes, zoals de badkamer, leidt een dergelijke situatie vaak tot vochtproblemen en schimmel. In dat geval kan er gebruik worden gemaakt van een speciale badkamerventilator. Dit type ventilator wordt in de natte ruimte geplaatst en met een kanaal verbonden dat door de muur naar buiten voert. Op die manier kan vochtige lucht effectief worden afgezogen op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van de badkamer.

Bron: van 09-12-2021