Nieuwbouw Nieuws

Je led verlichting slim bedienen, hoe moet dat?

13-12-2021

Slimme verlichting, je hebt er tegenwoordig vast wel eens van gehoord. Maar hoe kan je jouw verlichting nu het beste slim bedienen? Hiervoor zijn twee manieren de veel gebruikt worden. In dit blog zullen wij je hierin wegwijs maken.

Slimme led lampen

De eerste manier waar wij op ingaan zijn slimme led lampen zelf. In dit geval vervang je de huidige lamp één op één door een slimme led lamp. Hierna kan je de lamp gaan integreren in je smarthome systeem. Afhankelijk van welk protocol je gebruikt zal het verschillen hoe deze koppeling te maken is. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een Zigbee led lamp die gekoppeld is aan je smarthome systeem. Deze kan je dan gaan besturen middels de bijbehorende app. Een voordeel van de slimme led lampen is dat vaak de kleur van de lamp zelf is in te stellen via de app. Echter is er ook een nadeel, omdat de lamp zijn signaal moet uit kunnen zenden naar de ontvanger zal deze altijd voorzien moeten worden van stroom. Je aan/uit schakelaar zal dus altijd ingeschakeld moeten blijven. Zodra deze wordt uitgezet heeft de lamp geen stroom meer en kan deze geen verbinding meer maken met de app/hub.

Slimme led dimmers in combinatie met “domme” dimbare led lampen

Een andere veel gebruikte manier om led lampen slim te kunnen bedienen is door deze slim te gaan aansturen. In dit geval vervang je dus niet de led lamp zelf, maar de dimmer of schakelaar die de lamp(en) aanstuurt. Zo kan je in één klap de gehele groep verlichting slim gaan aansturen. Een veel gebruikte oplossing is dan ook het vervangen van de huidige dimmer door een Zigbee led dimmer. Deze slimme led dimmer integreer je vervolgens in je smarthome systeem. Hierna is het mogelijk om de lampen zowel handmatig via de druk/draai knop aan te sturen als middels de app/hub. Deze dimmers zijn namelijk zo ontwikkeld dat dus ook de fysieke druk/draai knop op de dimmer zelf nog gebruikt kan worden om de lampen te besturen.

Alternatieve manieren

Uiteraard zijn er, naast bovengenoemde manieren, ook andere mogelijkheden om je verlichting slim te gaan aansturen. Een groot voordeel van de eerder genoemde opties is dat de led lampen hiermee ook te dimmen zijn, zo kan je dus de lichtintensiteit naar behoeven instellen. Wil je de lampen alleen in- en uitschakelen? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een slimme stekker. Hiermee kan je op afstand je lampen, of andere apparaten die er op aangesloten worden, in- en uit schakelen. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor een inbouwschakelaar. Deze plaats je achter de lichtknop of in het plafond. Met een afstandsbediening of app kun je de verlichting vervolgens in- en uitschakelen.

Bron: van 13-12-2021