Nieuwbouw Nieuws

Hoe kies je een goed, te vertrouwen incassobureau?

13-12-2021

Als ondernemer in de bouwsector werk je vaak met grote projecten, waar grote bedragen aan vast hangen. Stel dat je alle ramen levert voor een nieuwbouwproject of alle elektriciteit legt, dan stuur je vast een stevige rekening naar je debiteur. Als je debiteur deze rekening niet betaalt, kan jouw bedrijf misschien wel in de problemen komen. Hoe dan ook: je wilt je geld terug. En snel! Daarom is het een goed idee om een incassobureau in te schakelen die voor jouw belangen vecht. Maar hoe kies je precies een incassobureau en waar moet je op letten? Wij geven je tips in dit artikel!

Vroeger was het heel normaal om enkel te werken met een incassobureau in je omgeving. Tegenwoordig werken vele bureaus in heel Nederland en hoef je niet eens echt langs te komen om je case te bespreken. Dit kan immers allemaal online! Voor die reden heb je veel meer keuze uit incassobureaus …. wat het ook weer moeilijk kan maken als je niet goed weet hoe je een goed incassobureau kiest.

Stap 1: Bekijk de reviews van incassobureaus

De eerste stap om de goede van de minder goede incassobureaus te scheiden, is kritisch kijken naar hun reviews. Kijk naar de Google reviews, de TrustPilot reviews etc. Idealiter scoren ze boven een 4,5/5 én hebben ze veel reviews over een langere periode van tijd.

Zie je amper reviews of werden veel reviews toegevoegd op dezelfde dag? Dan zijn dat alarmbelletjes!

Stap 2: Ga op zoek naar het slagingspercentage en hun betaalmethode

Als de reviews van een incassobureau goed zijn, is de kans groot dat hun slagingspercentage ook top is. Toch is het fijn als er hier open over wordt gecommuniceerd. Zie je nergens een slagingspercentage van het voorbije jaar? Wees dan op je hoede.

Als je toch op de website aan het scrollen bent, kijk dan zeker ook eens naar wie de kosten van het incassobureau betaalt. Betaal jij een flat fee als ze voor je aan de slag gaan? Of werkt het bureau bijvoorbeeld met ‘no cure no pay’ waarbij jij niets moet betalen mocht het hen niet lukken je bedrag te vorderen én waarbij de debiteur voor de kosten opdraait? Voor je het contract tekent, is het belangrijk dat je alle info hebt om een goede keuze te maken.

Stap 3: Bekijk welke services ze aanbieden

Er zijn verschillende soorten incassobureaus. Sommigen werken enkel met incasso-professionals, andere bureaus werken met incasso-advocaten.

Wij raden de advocaten aan. Dit heeft meerdere redenen. Zo kan een normaal incassobureau wel sommatiebrieven schrijven en een deurwaarder inschakelen, maar dit werkt enkel voor heel eenvoudige zaken. Zo’n brieven worden immers snel weggegooid en een gerechtsdeurwaarder kan wel beslag leggen op goederen, maar kan onder andere geen gerechtelijke incasso van vorderingen van meer dan € 25.000 uitvoeren, kan geen incasso bij kort geding (met grote spoed) uitvoeren, kan niet in hoger beroep gaan, kan geen faillissement aanvragen …

Met andere woorden: voor grote zaken of voor zaken waar nét wat extra voor is vereist, voldoet een deurwaarder niet. Als je samenwerkt met incasso-advocaten, dan kennen zij alle wettelijke mogelijkheden. Ideaal als je vordering bijvoorbeeld inhoudelijk wordt betwist door je debiteur, of als je debiteur een tegenvordering instelt, dan heb je behoefte aan een partner die kennis heeft van zaken en hierop kan reageren.

We hopen dat we je genoeg konden informeren met dit artikel. Hopelijk heb je geen incassobureau nodig, maar indien dat wel het geval is, dan kun je deze tips gebruiken om een goed incassobureau te kiezen.

Bron: van 13-12-2021