Nieuwbouw Nieuws

Een nieuwbouwhuis, vergeet de aansprakelijkheidsverzekering niet!

13-12-2021

Gefeliciteerd met uw nieuwe woning. Een nieuwbouwwoning kopen is natuurlijk geweldig en gebeurt u niet dagelijks. Maar er komt bij een nieuwbouwwoning veel kijken. Meerwerk, verbouwingen en veel nieuwe spullen kopen om uw woning naar uw wensen in te delen.

Bij een nieuw huis komen ook verzekeringen kijken. De meeste mensen weten dat ze een brandverzekering, een opstalverzekering en een inboedelverzekering nodig hebben bij een nieuwbouwwoning. Maar vergeet u vooral ook de aansprakelijkheidsverzekering niet! Want aansprakelijkheid kan grote gevolgen voor u hebben!

De aansprakelijkheidsverzekering

In Nederland geldt dat iedereen zijn of haar eigen schade lijdt, tenzij een ander aansprakelijk is. In dit laatste geval is er recht op een letselschade vergoeding.

Iedereen in Nederland kan dus aansprakelijk gesteld worden voor schade veroorzaakt door een fout. Het kan hierbij gaan om een verkeersongeval of bedrijfsongeval, maar ook om allerlei andere ongelukken. En omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, komt aansprakelijkheid als particulier veelvuldig voor.

Een aansprakelijkheidsverzekering verzekert tegen aansprakelijkheid en is hiermee een van de belangrijkste verzekeringen die er is. De kans op aansprakelijkheid is namelijk groter dan een woningbrand en net zo groot als de kans op een inbraak. Toch vergeten mensen die een woning kopen vaak deze verzekering. Dit terwijl het vaak deel uitmaakt van een woonverzekering.

Is er geen aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, dan moet u zelf voor de schade van de persoon die schade lijdt moet opkomen. Deze schade kan enorm zijn. Een voorbeeld.

Voorbeeld schade voor particulieren

U fietst iedere ochtend over het fietspad naar uw werk. Dit gaat altijd goed, maar op een bewuste dag gaat het helemaal mis. U fiets rustig op het fietspad als er uit het niks een kat uit de struiken langs het fietspad rent over het fietspad heen. U kunt niet remmen en wijkt uit. Op de andere weghelft van het fietspad rijdt echter ook een fietser en door het uitwijken kunt u deze niet meer ontwijken. Het gevolg is dat de andere fietser valt en hierbij een been breekt.

Het gevolg van het fietsongeval is dat de aangereden persoon arbeidsongeschikt is geraakt. Daarnaast lag het letselschade slachtoffer 3 weken in het ziekenhuis en was er langdurig fysiotherapie nodig. Tenslotte heeft het slachtoffer van het fietsongeval recht op een smartengeldvergoeding. Voor het verhalen van letselschade is er ook recht op een kosteloze letselschade advocaat.

De schade kan met andere woorden enorm oplopen. Maakt de aansprakelijkheidsverzekering geen onderdeel uit van de woonverzekering, dan komt deze schade voor uw eigen rekening. Dat kan betekenen dat u zelfs uw nieuwbouwwoning moet verkopen om de schade te kunnen betalen! Een aansprakelijkheidsverzekering is dus een noodzakelijke verzekering.

Conclusie: sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

De conclusie is dus dat een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten van groot belang is. Het kan u heel veel kopzorgen schelen. Heeft u een aansprakelijkheidsverzekering, dan kunt u zich richten op het verbouwen en inrichten van uw mooie nieuwe huis.

Voor de kosten hoeft u het ook niet te doen. De premie van een aansprakelijkheidsverzekering bedraagt meestal enkele Euro’s per maand. Er is dus niks op het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering tegen.

Bron: van 13-12-2021