Nieuwbouw Nieuws

Tips voor de beste haardhout opslag

28-12-2021

Om te voorkomen dat er een groot aantal problemen ontstaat, waaronder insectenplagen, schimmels en zwammen, moet je brandhout zo schoon en droog mogelijk bewaren. Wij geven je graag wat tips die je helpen brandhout op de juiste manier op te slaan.

Tips voor een droge haardhout opslag

Het is belangrijk een goed stapelpatroon aan te houden voor je brandhout. Zo is er ruimte voor een goede luchtstroom en blijft je hout droog. Heb je meerdere stapels brandhout met verschillende vochtpercentages? Scheid deze dan met behulp van bijvoorbeeld pallets. Gebruik brandhout trekken als steunen voor de zijkanten van je stapel.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om brandhout boven de grond te stapelen. Plaats het niet direct op de grond of tegen een muur om vochtopname te voorkomen. Hou er rekening mee dat vocht kan leiden tot verschillende soorten insectenplagen, hout dat niet goed brandt, schimmels, zwammen en bacteriën. Begin met het bouwen van een fundering. Gebruik een rek of alternatieven, zoals grind dat grof genoeg is om de afwatering te verbeteren of sterke pallets.

Door je hout niet direct op de grond te plaatsen, blijft het droog en schoon. Een droog haardhout opslag systeem is cruciaal om het hout veilig op te slaan en beter te laten branden. Sla je vers gekapt hout in? Dan moet dit twee à drie jaar drogen. Het verbranden van vers gekapt hout dat nog niet goed is gedroogd, produceert meer rook en dit is slecht voor het milieu en voor de gezondheid. Zorg voor een overkapping, zodat de stapel tegen regen is afgeschermd. Laat de zijkanten van de opslag open voor een goede luchtcirculatie.

Bewaar brandhout niet binnenshuis

Als je een binnenopslag hebt, is het aan te raden om hier enkel een paar blokken te stapelen. Doe dit alleen met goed doorgewinterd hout met een vochtpercentage van 20% of lager. Hierdoor kun je genieten van je vuur zonder dat je elke keer dat je een houtblok nodig hebt naar buiten moet. Het grootste deel van je brandhout bewaar je echter beter buiten, waar het minder snel schimmels ontwikkelt. Bedenk ook dan brandhout de thuisbasis is van onder andere mieren, termieten, spinnen en andere beestjes die je liever niet in huis hebt. Om die reden kiezen velen ervoor een kleine voorraad brandhout in de garage of schuur aan huis te bewaren in plaats van binnenshuis.

Stapel geen brandhout tegen je huis

Vermijd het stapelen van brandhout tegen de muur van je huis. Velen prefereren deze ogenschijnlijke handige locatie, omdat je het hout altijd snel bij de hand hebt. Toch is het geen goed idee. Niet alleen wordt je hout vochtig, doordat het vocht uit de muur trekt, maar droog hout is ook nog eens gevaarlijk. Als het vlam vat, slaat het vuur makkelijk over op je huis. Bovendien zullen kleine diertjes, zoals muizen en ratten, die in de houtstapel schuilen gemakkelijk je huis binnendringen. Tot slot vergroot je de kans dat je schimmel op je muren krijgt. Dit is erg hardnekkig en kan prijzig zijn om weer te verwijderen.

Haardhout opslag en de veiligheid van je gezin

De veiligheid van je gezin heeft prioriteit bij het overwegen van veiligheidsmaatregelen voor de opslag van brandhout. Dit helpt mogelijke verwondingen door vallend hout te voorkomen wanneer kinderen of huisdieren in de tuin spelen. Besteed veel aandacht aan het zorgvuldig stapelen van het hout om ervoor te zorgen dat de stapel stabiel staat. Zorg ervoor dat er geen hout ver uitsteekt. Dit kan tot ernstige verwondingen leiden wanneer iemand langs de stapel loopt.

Bron: van 28-12-2021