Nieuwbouw Nieuws

Dit zijn de veelgestelde vragen bij het afsluiten van een hypotheek

20-01-2022

Hypotheek afsluiten: veelgestelde vragen

Ben je benieuwd wat veelgestelde vragen zijn bij het afsluiten van een hypotheek? Een hypotheek afsluiten is niet iets wat je zomaar even doet. Je moet je hier echt in verdiepen en het is dan ook logisch dat je misschien met bepaalde vragen loopt. Misschien vraag je je af of een hypotheek met een studieschuld mogelijk is of loop je met andere vragen rond. In dit artikel beantwoorden wij de meest gestelde vragen over het afsluiten van een hypotheek. Lees snel verder voor meer informatie.

Kun je een hypotheek aanvragen als je een studieschuld hebt?

Je kunt zeker een hypotheek aanvragen als je een studieschuld hebt. Let wel op dat je hierdoor een lagere hypotheek kunt krijgen. Hypotheekverstrekkers dienen je te vragen naar je studieschuld en moeten bij het berekenen van je maximale hypotheek rekening houden met deze schulden. Een studieschuld is niet geregistreerd bij het BKR, ofwel het Bureau Krediet Registratie. Hierdoor zal de geldverstrekker niet weten of je een studieschuld hebt. Dit dien je zelf aan te geven bij de geldverstrekker.

Wat is onroerende zaakbelasting eigenlijk?

OZB, ook wel onroerende zaakbelasting genoemd, is een belasting die elk persoon met een eigen huis moet betalen aan de gemeente. Ook als het pand niet in gebruik genomen wordt. Huurders betalen geen onroerende zaakbelasting, omdat zij niet de eigenaren van de woning zijn.

Ik wil een huis kopen: moet ik eigen geld meebrengen?

Als je een huis wilt kopen, is het belangrijk eigen geld mee te brengen. Sinds 1 januari 2018 geldt dat de maximale hypotheek 100% van de getaxeerde marktwaarde van het huis bedraagt. De kosten koper dien je sindsdien geheel zelf te bekostigen.

Wat is een starterslening eigenlijk?

Een starterslening is ook wel een extra lening die er speciaal is voor starters op de hypotheekmarkt. Via de starterslening kan een starter toch iets meer geld lenen om een huis te kopen dan dat mogelijk is volgens het inkomen. Zo komt je droomhuis dus ineens een stuk dichterbij. Hoe hoog de starterslening is, verschilt doorgaans per gemeente.

Waar let de bank op als ik een hypotheek wil afsluiten?

Wil je een hypotheek afsluiten, dan zal de bank onder andere naar de volgende zaken kijken:

- Hoe hoog je inkomen is

- Of je je maandlasten kunt betalen

- Of je lopende leningen of schulden hebt

- Wat de waarde van jouw huis is

- Wat de waarde is van het huis dat je op het oog hebt

Wist jij dit allemaal al over het afsluiten van een hypotheek?

Bron: van 20-01-2022