Nieuwbouw Nieuws

Vochtige plekken op de muur of het plafond?

31-01-2022

Last van vochtige plekken, zonder een directe oorzaak? Dan is de kans groot dat het dak, de boosdoener is. Een daklekkage is een veel voorkomende oorzaak. Het hebben van een daklekkage, zowel als de gevolgen ervan zijn erg vervelend. Om de huidige lekkage te verhelpen, en toekomstige lekkages te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak en de gevolgen ervan goed in kaart te brengen.

Oorzaken daklekkages

Een daklekkage kan verschillende oorzaken hebben. Elke dak soort heeft zijn eigen gebreken en zwakke punten.

Schuin dak

Bij een schuin aflopend dak zijn niet mooi aangesloten en gescheurde dakpannen de meest voorkomende oorzaken van een daklekkage. Het lastige bij een schuin dak is dat de lek zich vaak verplaatst, waardoor het opsporen van de gebrekkige plek lastig kan zijn. De oorzaak van deze lekkages worden zelden teruggevonden op dezelfde plek als de gevolgen. Doordat het vocht zich verplaatst over het dakbeschot, de isolatie en plafonds kan het voorkomen dat de lekkage pas na een lange tijd zichtbaar is.

Plat dak

Bij een plat dak is een slechte regenwaterafvoer de meest voorkomende oorzaak van een lekkage. Vocht, vorst en ongewenste plantgroei belanden in de naden van de dakpannen. Hierdoor onstaan lekkages ontstaan, die er eveneens ook voor kunnen zorgen dat bitumen uitgedroogd raken en scheuren.

Daklood

Een andere oorzaak van daklekkages kunnen beschadigde dakkapelranden zijn, of assymetrisch lopende dakleien. In beide gevalle onstaat hierdoor vochtinsijpeling die voor een daklekkage zorgt.

Dakgoot

Ook zijn verstopte dakgoten boosdoeners. Bladeren en vuil kunnen, vooral in combinatie met regen, leiden tot een lekkage. Deze oorzaak kan echter voorkomen worden door de dakgoot regelmatig schoon te maken.

Oplossingen daklekkages

Het hebben van een daklekkage is erg onaangenaam. Om een lekkage op te lossen, dient een dakspecialist ingeschakeld te worden. Tegenwoordig zijn deze dan ook volop beschikbaar. Maar voor een probleem dat zich zo dicht bij huis bevindt, zoekt u dan wel een ervaren én betrouwbare dakbedekkingbedrijf, zoals Ben Roos’ dakrenovatie Zuid-Holland.

Deze dakspecialist biedt verschillende oplossingen om een daklekkage op te lossen. Zo vindt u de beste oplossing die past bij uw wensen, budget, verwachtingen en woning.

Dakbedekking

Een goede dakbedekking heeft een hoog isolerend vermogen, waardoor lekkages geen kans maken. Bitumen is een voorbeeld van een dakbedekking die lekkages voorkomen. Het is gebruiksvriendelijk, duurzaam en 100% waterdicht. Dakonderhoud Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van uw dak. Om de schade van natuurlijk vuil te voorkomen, wordt het aangeraden om twee keer per jaar het dak schoon te laten maken. Een bijkomend voordeel hierbij is dat bij een onderhoudsbeurt ook direct kleine (nodige) reparaties worden verricht.

Dakisolatie

In een goed geïsoleerd dak blijft de warmte beter hangen in het pand. Goede isolatie zorgt ervoor dat vocht minder snel blijf hangen.

Daktuinen

Een daktuin heeft een speciale en dikke ondergrond. Deze zorgt voor een beter geïsoleerde woning en verlengt de levensduur van het originele dak. Ook houden de planten water vast, waardoor de regenwaterafvoer van het dak verminderd wordt.

Het advies voor de juiste oplossing wordt voorgesteld aan de hand van een dakinspectie. Aan de hand van het advies en uw voorkeuren, wordt samen de juiste keuze gemaakt. Een inspectie en consult kan aangevraagd worden via dakrenovatie Zuid-Holland.

Bron: van 31-01-2022