Nieuwbouw Nieuws

Kies de juiste verf

28-02-2022

Het moment is daar! Je nieuwbouw woning is klaar en de sleutels zijn overhandigd. Het ‘klussen’ kan beginnen. Je hebt ongetwijfeld al een heel plan hoe je huis er moet komen te zien, maar heb je ook al nagedacht over welke verf je voor welke klus moet gebruiken?

Muren

De betonnen muren van je nieuwe huis zitten vol water doordat versgestort beton nou eenmaal water bevat. Het kan tot wel twee jaar duren voor al dit vocht uit je huis verdwenen is. In die twee jaar kunnen je muren gaan werken, iets waar zeker rekening mee gehouden dient te worden.

Voor je begint met het schilderen an de muren, is de eerste stap uiteraard het verwijderen van alle oneffenheden om de muren vervolgens licht op te sturen. De tweede stap is het aanbrengen van voorstrijk. Dit zorgt er voor dat de daadwerkelijk verf minder in je muren trekt. Scheelt je dus heel wat extra lagen aanbrengen! En de derde stap is meteen je laatste stap: het aanbrengen van de verf. Gebruik hiervoor speciale muurverf.

Plafonds

Weinig mensen lopen warm voor het schilderen van het plafond. Niet alleen zijn dit vaak grote oppervlakken, door het boven je macht werken is dit ook nog eens heel erg zwaar. Ook hierbij geldt: hoe schoner het oppervlak, hoe beter de verf hecht. Maak het plafond dus goed schoon. Spetters voorkom je door rustig te rollen en door voldoende verf te gebruiken. Om een strak resultaat te krijgen rol je met een vachtroller eerst een paar banen in de lengte, en daarna een paar in de breedte. Als laatste rol je alles een kant op. Je kan je plafond met muurverf schilderen, maar met speciale plafondverf is het maken van strepen bijna onmogelijk.

Kleine tip: start met je plafonds voor je muren en kozijnen gaat schilderen. Als je dan toch spettert heb je geen dubbel werk.

Kozijnen

Voor de buitenkozijnen gebruik je weer een andere verf dan voor je binnenkozijnen. Je buitenkozijnen hebben namelijk veel meer te lijden door onder andere zon en neerslag. Ook hier is de voorbereiding van de ondergrond erg belangrijk. Eerst ontvetten en schuren en daarna gronden. Pas je grondverf aan op de ondergrond. Aluminium kozijnen hebben weer een andere ondergrond nodig dan houten kozijnen. Daarna kan het aflakken beginnen. Gebruik hiervoor Sikkens Rubbol XD High Gloss. Deze hoogglanslak is duurzaam en hoef je minder vaak over te schilderen.

Houd met het schilderen van je kozijnen rekening met de weersomstandigheden. Schilder niet in de volle zon maar schilder achter de zon aan. Met de juiste verf, voorbereiding en applicatie kan een duurzaamheid van 10 jaar behaald worden.Pas je grondverf aan op de ondergrond. Voor het schilderen van aluminium kozijnen heb je namelijk een andere primer nodig dan om de houten buitenkozijnen te schilderen.

Niet alleen geeft een net geverfd huis een heerlijk schoon gevoel, het brengt je ook weer naar de volgende stap: het inrichten van je huis!

Bron: van 28-02-2022