Nieuwbouw Nieuws

Gemak en gelijkvloers staan hoog op lijstje woonwensen senioren

28-02-2022

Veel gepensioneerden willen graag kleiner gaan wonen. Daarbij staan gemak en gelijkvloers wonen hoog op het verlanglijstje van de senioren. Toch blijft het een spannende onderneming als je al jaar en dag in volle tevredenheid in de sociale buurt van je dorp of stad woont. Dan ga je niet zomaar verkassen.

Er zijn een aantal factoren die meespelen om je grote huis met meer dan vier slaapkamers te verruilen voor het appartement met gelijkvloerse kamers. Veel senioren twijfelen er aan om die stap te wagen. Mede ingegeven door de oververhitte woningmarkt blijven veel woningbezitters het liefst zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving wonen.

Verbouwen

Je hoeft ook niet beslist naar een andere onbekende plek te verhuizen. Een groot aantal senioren ziet er namelijk tegenop om in een vreemde omgeving weer een compleet nieuw sociaal netwerk op te bouwen. Vaak woont die groep ouderen nog dicht in de buurt van familie, vrienden, kinderen en kleinkinderen. Die hebben vaak ook een druk werkzaam leven en kunnen lastig tijd vrijmaken als ze drie uur enkele reis naar opa en oma moeten reizen aan de andere kant van het land.

Wie op een ruim perceel woont en een aantal vierkante bouwmeters over heeft, doet er verstandig aan om te kijken of er vanuit de overwaarde van het huis een bouwhypotheek vrijgemaakt kan worden. Juist omdat er een groot tekort is aan goede woningen is de waarde van bestaande bewoonde huizen de afgelopen twee jaar enorm gestegen. Bij taxatie van een woning blijkt er vaak een behoorlijke overwaarde op te zitten. Er zijn senioren die al twintig jaar in hetzelfde huis wonen en dan kan de nieuwe taxatiewaarde flink hoger liggen.. Het is ook de groep die veel heeft gespaard en heel trouw hun hypotheek heeft afgelost. Er blijkt dan ineens genoeg ruimte te zijn voor een mooie verbouwing en die extra comfortabele sta op stoel die al lange tijd op het verlanglijstje staat.

Gemak

Binnen een verbouwing kun je bijvoorbeeld een toilet, douche of extra slaapkamer op de begane grond realiseren. Deze kun je dan meteen seniorproof maken. Hoewel je je misschien nog heel fit voelt kan dat zo maar door een klein ongelukje veranderen en dan is het goed dat je in ieder geval op alles voorbereid bent. Tevens kan er een gemaksslag gemaakt worden door comfortabele meubels aan te schaffen zoals een relaxstoel. Het is toch een prettige gedachte als je straks na een complete verbouwing in die heerlijke relaxstoel naar buiten kunt kijken naar het vrije uitzicht waar je altijd zo van kunt genieten.

Investeren

Heb je veel spaargeld dan is het verstandig om dat nu in een verbouwing te investeren. Bij een aanmerkelijk bedrag op je spaarrekening bij de bank moet je namelijk tegenwoordig boeterente betalen. Tel je daarbij op dat de hypotheekrentes nu stijgen en de inflatie over de maand januari 2022 maar liefst 6,4 procent was, dan kun je op je vingers natellen dat je zuurverdiende geld in hoog tempo aan het verdampen is. Wacht je nog een jaar dan krijg je voor hetzelfde bedrag veel minder waar voor je spaargeld.

Bron: van 28-02-2022