Een duurzame woning, met duurzame bewoners
28-02-2022Nieuwbouwwoningen voldoen tegenwoordig aan allerlei strenge duurzaamheidseisen. Denk hierbij aan goede gevel-, vloer- en dakisolatie, isolerende beglazing en een warmtepomp en zonnepanelen om zelf energie op te kunnen wekken. Daarmee ben je echter nog niet verzekerd van een laag energieverbruik. Je eigen gedrag bepaalt namelijk net zo sterk hoe duurzaam je woont.
Energieverbruik = woningkenmerken + gedrag
Stel je een woning voor met een A+-energielabel voor. Je zou verwachten dat dit huis erg energiezuinig is. Maar wat als je overal halogeenlampen hebt geplaatst? En de verwarming de hele dag op 22 graden hebt staan? Dan zal de energiezuinigheid in de praktijk erg tegenvallen. Het energieverbruik van een woning is van allerlei factoren afhankelijk. Het energielabel is er een, maar ook het type woning, de ligging en de grootte van de woning en het aantal bewoners spelen mee. Daarnaast wordt het energieverbruik natuurlijk ook bepaald door het gedrag van de bewoners. Wat kun je zelf doen om duurzaam te wonen?
Bewust kiezen als het gaat om spullen
Je bent je er misschien niet zo bewust van, maar de productie en het vervoer van alle spullen in huis zijn erg belastend voor milieu en klimaat. Hoewel mensen de neiging hebben alles nieuw te willen kopen voor een andere woning, zijn er ook prima tweedehands opties. Door spullen een langere levensduur te geven, hoeft er minder nieuw geproduceerd en vervoerd te worden. Op Marktplaats bijvoorbeeld barst het van allerlei interieur itemsinterieuritems zoals meubels. Ook voor tweedehands apparatuur zoals een tv kun je hier prima terecht. Steeds populairder daarnaast wordt de bewuste keuze voor een gebruikte laptop of smartphone (zoals bijvoorbeeld een iPhone 8 refurbished).
Voorkom onnodige vervanging van spullen
Hierboven werd al aangegeven dat vaak bij een verhuizing alles nieuw wordt aangeschaft. Maar zijn je meubels en elektrische apparatuur nog goed? Dan kun je ze prima meeverhuizen. Waarom zou je immers ook mee moeten met trends, en de nieuwste modellen moeten hebben?
Wees zuinig op je spullen, dan gaan ze ook lang mee. Onderhoud je meubels goed, en update besturings- en beveiligingssystemen van onder andere je smartphone, laptop en printer regelmatig. Moet je apparatuur toch vervangen? Let dan bijvoorbeeld bij keukenapparatuur goed op het energielabel en de garantietermijn. Bij smartphones is het daarnaast belangrijk dat je deze nog lang kunt updaten. Samsung bijvoorbeeld heeft onlangs aangekondigd dat alle Galaxy-producten van na 2019 (zoals de Samsung Galaxy a22 5g 64gb) nog minstens vier jaar lang van beveiligingsupdates voorzien zullen worden.
Verlicht je woning op een duurzame manier
Het toverwoord hierbij is ledlampen. LED verbruikt veel minder energie, en heeft een veel langere levensduur. Hoewel de lampen in aanschaf duurder zijn dan andere lichtbronnen, verdien je dit in de loop der jaren weer gemakkelijk terug. Vergeet overigens nog steeds niet om de lampen uit te doen als je een bepaalde ruimte verlaat. Ook deze kleine beetjes helpen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Simyo.