Nieuwbouw Nieuws

Hoe kies je een LED?

28-02-2022

Heb je interesse om de overstap te maken naar LED verlichting? Of je nu werd aangetrokken door de lange levensduur, geavanceerde energie-efficiëntienormen of het duurzame karakter, er is waarschijnlijk een LED-lamp of een LED tl armatuur die aan je behoeften voldoet. Hoewel deze technologie hogere initiële kosten kan hebben, zijn de prijzen gedaald en bespaar je op de lange termijn geld. Hier lees je hoe je de overstap maakt.

Kleur kiezen

Het selecteren van de juiste lichtuitstraling voor je ruimte kan het verschil maken. De Kelvin-schaal wordt gebruikt om het uiterlijk van licht te beschrijven. Lagere graden Kelvin geven een warmer, geelwit licht aan en hogere graden geven een blauwwit licht aan. Warm wit (2700 Kelvin) benadert het meest een traditionele gloeilamp en heeft de voorkeur in slaapkamers en woonkamers. Het geeft een warm en uitnodigend licht. Neutraal wit (3500 Kelvin) kan in bijna elke ruimte worden gebruikt - het is neutraal. Kantoor-/werkruimtes maken vaak gebruik van deze kleurtemperatuur. Keukens, badkamers en werkruimtes kunnen baat hebben bij een koelere kleurtemperatuur (4100-5000 K). Daylight White (6500K) kan worden gebruikt voor taakverlichting, detaillering of vele industriële toepassingen.

Lijst maken

Tel het aantal en de soorten lampen in huis. Je zult er versteld van staan hoeveel lampen je hebt! De meeste hebben een markering om je het wattage, het voltage en zelfs de voet van de lamp te vertellen. Als je niet zeker weet welk type lamp je hebt, probeer dan BulbFinder — het zal je in de kortst mogelijke stappen helpen de lamp te vinden die je zoekt. Referentiekaartenzijn een andere manier om te bepalen welke soorten lampen je hebt. De meest gebruikte lamp in woningen is een A19-lamp met middelgrote schroef. Reflectorstijlen worden vaak aangetroffen in inbouwverlichting, rails of als buitenbeveiligingsschijnwerpers en kandelaberstijlen worden vaak gebruikt in decoratieve armaturen zoals kroonluchters en wandkandelaars. Afhankelijk van je thuis- of bedrijfstoepassing, ben je wellicht ook geïnteresseerd in het vervangen van je TL-buislampen. Daar is ook een LED voor! Maak een lijst van je huidige lampvormen en -maten om je te helpen bij het vinden van equivalenten tijdens het winkelen.

Helderheid

Vroeger noemden we wattage een maatstaf voor de helderheid van een lamp. In feite geeft wattage de hoeveelheid energie aan die een lamp gebruikt en in traditionele gloeilampen correleert een hoger wattage met een helderdere lamp. Nieuwe en efficiëntere Compact Fluorescent (CFL) en LED-lampen verbruiken echter veel minder energie. Daarom is het wattage niet langer een nauwkeurige indicator van de helderheid van de lamp. Zoek in plaats daarvan naar de Lumen (lm) classificatie, die de hoeveelheid licht beschrijft die een lamp afgeeft of de helderheid ervan. Dit is de meest nauwkeurige manier om te zien hoe helder lampen zijn in vergelijking met hun gloeiende neven.

Levensduur

In tegenstelling tot andere lampen branden LED's niet door; ze vervagen geleidelijk na verloop van tijd. Led's worden geacht aan het einde van hun levensduur te zijn wanneer de lichtopbrengst bij aankoop onder 70 procent van de oorspronkelijke helderheid daalt. Traditionele lampen hebben een veel kortere levensduur dan LED's. Gloeilampen kunnen ongeveer 1.000 uur meegaan, terwijl een spaarlamp wel 5.000-8.000 uur meegaat. LED's zijn geclassificeerd om hun initiële helderheid 10.000-25.000 uur te behouden. Als je een lamp heeft die moeilijk te vervangen is omdat deze op een moeilijk bereikbare plek is geïnstalleerd, kun je overwegen deze eerder dan later te vervangen. Die hoef je jarenlang niet te vervangen. Zo gaan lampen met een brandduur van 25.000 uur meer dan 20 jaar mee als ze ongeveer 3 uur per dag worden gebruikt.

Bron: van 28-02-2022