Nieuwbouw Nieuws

Help! Geluidsoverlast van mijn buren

07-03-2022

We hebben allemaal wel eens de muziek hard staan of meerdere mensen over de vloer. Dit is natuurlijk erg gezellig, maar kan vervelend zijn voor omwonenden. Voor veel buren is dit vaak geen probleem, wanneer dit eens voorkomt en het niet de spuigaten uitloopt. Wanneer het te vaak voor komt gaan buren zich irriteren, misschien herkent u deze situatie. Dit kan tot grote problemen leiden en het woonplezier voor u en uw buren sterk verminderen. Wat zijn de mogelijkheden wanneer je last hebt van een luidruchtige buurman of buurvrouw?

Probeer het contact goed te laten verlopen

Ten eerste, is het belangrijk om rustig te blijven. Natuurlijk is de situatie erg vervelend en zal dit probleem zo snel mogelijk opgelost moeten worden. Het is alleen zo dat boosheid richting de buren, zeker een beginstadium, niets oplost. We raden u dan ook aan om op een rustige manier te communiceren met de buren. Misschien hadden ze helemaal geen erg in de mate van de overlast en zijn ze zich van geen kwaad bewust. Boosheid of agressiviteit is dan ook niet op zijn plaats. Ga eens langs en probeer op een rustige manier uit te leggen waar u last van heeft. Als het mogelijk is kunt u het beste zelf goede afspraken maken en deze op papier zetten. De meeste zullen dit begrijpen en hier mee instemmen.

Neem contact op met de verhuurder

U heeft ook altijd de mogelijkheid om contact op te nemen met de verhuurder. Dit kunt u samen met u buren doen of alleen wanneer het eerste gesprek niet goed is verlopen. Als u last heeft van leefgeluiden van de buren kan een verhuurder handelen volgens een woonreglement dat is opgesteld. Hierin is vaak ook het onderwerp geluidsoverlast opgenomen. Ook de gevolgen van het niet naleven van deze regels kunnen zijn in een reglement te lezen. Sommige verhuurders zullen in erge gevallen ook aanbieden om aanpassingen in een woning te verrichten om dit soort overlast te kunnen beperken.

Buurtbemiddeling of politie

Mocht u er samen met uw buren niet uitkomen, dan kunt u contact opnemen met de vrijwilligers van de buurtbemiddeling of de gemeente. Vaak kunnen deze instanties een begeleidende rol spelen in een ruzie zodat het niet te veel uit de hand loopt. Alleen als het echt nodig is kunt u de politie benaderen. Dit kan wanneer er sprake is van een situatie met dreiging of agressiviteit.

Bron: van 07-03-2022