Nieuwbouw Nieuws

Minder snelle stijging van de hypotheekrente door oorlog in Oekraïne

30-03-2022

De oorlog in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de stijging van de hypotheekrente is gestagneerd. De onzekerheid die deze oorlog met zich meebrengt heeft ervoor gezorgd dat de rente op de kapitaalmarkt flink is gedaald, maar dat betekent niet dat hypotheken nu al goedkoper worden. De verwachting is dat geldverstrekkers de ontwikkeling van de marktrente gaan afwachten en dat er bovendien een stevige concurrentie tussen verschillende geldverstrekkers zal ontstaan. Iets waar woningkopers in de toekomst zeker van kunnen gaan profiteren.

Wat kunnen woningeigenaren nu doen voor lagere maandlasten?

Er komen dus hoogstwaarschijnlijk betere tijden aan voor mensen die op zoek zijn naar een gunstige hypotheek. Maar ook voor mensen die al een hypotheek hebben is het slim om als de hypotheekrente daalt te kijken naar hoe ze daar een graantje van mee kunnen pikken. Met de huidige stijging van de energieprijzen is het hebben van lagere maandlasten voor veel Nederlanders een grote wens. Van Lanschot Hypotheek houdt de hypotheekmarkt goed in de gaten en kijkt naar de persoonlijke situatie van hun klanten. Als je op zoek bent naar een nieuwe hypotheek, of je wil graag je huidige hypotheek oversluiten dan kun je bij deze hypotheekverstrekker terecht voor een persoonlijk advies.

Wil je niet wachten tot de hypotheken goedkoper worden, en nu al zorgen voor lagere maandlasten? Dan kun je een paar dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld je huidige hypotheek oversluiten. In veel gevallen moet je hier een boete voor betalen, maar deze boete kun je meestal afstrepen tegen de winst die je behaalt door je hypotheek over te sluiten. Een andere manier om je maandlasten omlaag te krijgen is door je hypotheek sneller af te lossen door bijvoorbeeld je spaargeld in te zetten. Door de lagere hypotheekschuld worden je maandlasten automatisch lager, en vaak kom je hierdoor ook in een lagere risicoklasse wat door de hypotheekverstrekker beloond kan worden met een lagere hypotheekrente.

Kentering in stijging, een goed moment voor actie

Na tijden van een flinke stijging van de hypotheekrente lijkt er nu dus een kentering te zijn door de onzekerheid vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook de stevige concurrentie tussen hypotheekaanbieders zorgt ervoor dat de stijging van de hypotheekrente wordt beteugeld. Op middellange termijn zal er echter nog steeds een lichte stijging te zien zijn, het is dus een goed idee om nu te kijken naar je hypotheek. Past de hypotheekvorm nog bij je, heeft het zin om over te sluiten, kun je misschien sneller aflossen. En heb je verbouwplannen in de toekomst? Dan is het slim om nu al je hypotheek hierop aan te passen.

Bron: van 30-03-2022