Nieuwbouw Nieuws

Huis verbouwen? Vergeet deze stappen niet

30-05-2022

Wil je je huis gaan verbouwen? Dan kan dat best overweldigend zijn. Je moet met zoveel verschillende zaken rekening houden. Daarom een handig overzicht van zaken die je zeker niet mag vergeten. Van theorie tot praktijk.

Een goed plan maken

Een verbouwing begint altijd met een goed plan. Denk na over de indeling van je huis. Waar komen de stroompunten? Waar lopen de leidingen langs? Waar komen radiatoren? Hoe zit het met je vloer? Moet je misschien de vloer egaliseren? Moet daarvoor de bestaande ondervloer eruit?

Wil je misschien muren verplaatsen of doorbreken? Wat mag de verbouwing eigenlijk kosten? Al deze zaken neem je op in je plan. Bepaal voor elk onderdeel wanneer deze klaar moet zijn, en wie de werkzaamheden uit zal voeren. Misschien heb je voor bepaalde onderdelen vaklui nodig. Het is goed om daar meteen al rekening mee te houden. Houd ook rekening met eventuele tegenvallers.

Eerst de grote klussen

Ga je zelf klussen? Dan is het belangrijk dat je eerst de grote klussen doet. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van de badkamer of de keuken. Er gaat veel tijd in zitten, en vaak kost het ook meer geld dan begroot. Het is fijn als je dan kleinere wensen kunt laten gaan. Je wilt natuurlijk niet overal mooie verlichting neerhangen, terwijl het geld voor de keukenkastjes al op is.

Je komt er gaandeweg achter dat misschien oude loden leiden vervangen moeten worden, of dat er misschien iets niet klopt aan de ondervloer. Misschien moet je zelfs houten vloeren egaliseren. Dit zijn allemaal klussen die als eerst moeten gebeuren.

Stucen, schilderen, en opmeten

Na de grote klussen ga je stuccen en schilderen. Dit zijn de wat kleinere klussen. Heb je net een vloer gelegd? Werk dan met afdekzeil of stucloper. Houd in je klusplanning ook rekening met de droogtijd van het stucwerk, of je na het stucen en droger aanbrengt in de ruimte, en na hoeveel tijd je echt kunt schilderen. Eventuele trappen plaatsen of opknappen doe je pas aan het eind van de verbouwing.

Na de werkzaamheden meet je alles op. Klopt het tot op centimeter? Je wilt immers niet dat je in de problemen komt met het plaatsen van bijvoorbeeld een kast of een keukenblad. Precies en nauwkeurig werken is hierbij dus heel belangrijk.

Denk je het zelf niet te kunnen? Wees dan verstandig en huur een specialist in. Vaklui werken vaak sneller, beter en efficiënter dan ijverige doe-het-zelvers. Dat kan je ook flink wat geld besparen.

Bron: van 30-05-2022