Nieuwbouw Nieuws

Hard water: de oorzaak van kalkaanslag in huis

09-06-2022

Heb jij ontzettend veel last van kalkaanslag in huis? Dan is de kans groot dat dit komt doordat er in jouw woning hard water aanwezig is. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar hard water is niets meer dan drinkwater waarin grote hoeveelheden calcium en magnesium aanwezig zijn. Deze mineralen komen van nature voor in ons drinkwater en staan erom bekend dat ze samenklonteren tot kalk. Niet zo vreemd dus dat waterontharders je al enkele jaren om de oren vliegen. Met zo’n apparaat worden deze mineralen uit het water gezuiverd, waardoor je ten alle tijdens geniet van kalkvrij water. Maar waarom willen steeds meer mensen af van hard water? Lees snel verder en kom alles te weten over hard water!

Waterhardheid bepalen met Duitse graden

Het is belangrijk om te weten dat men de hardheid van water voornamelijk bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium dat wordt gemeten in het drinkwater. Hoe meer deze mineralen aanwezig zijn, hoe harder het water is. Om te bepalen of er in jouw huis sprake is van hard water is het verstandig om gebruik te maken van Duitse graden. Hiermee kan je gemakkelijk bepalen hoe hard het drinkwater daadwerkelijk is. Toch is het hierbij noodzakelijk om te weten dat de grens tussen hard en zacht water lastig is aan te geven. Waterbedrijven hanteren de volgende vijf schalen:

• 0 – 4 dH: zeer zacht

• 4 – 8 dH: zacht

• 8 – 12 dH: gemiddeld

• 12 – 18 dH: vrij hard

• 18 – 30 dH: heel hard

Hard water is de oorzaak van veel problemen

De belangrijkste reden waarom steeds meer mensen de overstap maken naar zacht water is dat hard water problemen met zich meebrengt. Hierbij kan je onder andere denken aan problemen voor huishoudelijke apparaten, het milieu en jouw gezondheid. Wanneer er hard water aanwezig is in jouw woning, dan is het belangrijk om te weten dat de grote hoeveelheid kalk in jouw drinkwater kan zorgen voor kalkaanslag.

Eenmaal in huishoudelijke apparaten aangekomen zorgt kalkaanslag voor een isolerende werking wat betekent dat de desbetreffende apparaten meer stroom gaan verbruiken voor een optimale werking. Kalkaanslag in huis kan je gemakkelijk herkennen aan de witgele vlekken in de badkamer of aan het glaswerk dat is voorzien van een waas.

Kalkaanslag is gevaarlijker dan gedacht

Toch brengt hard water nog veel meer problemen met zich mee. Door de grote hoeveelheid kalkaanslag dat hierdoor ontstaat zijn we allemaal geneigd om chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken. Deze agressieve middelen laten al de kalkaanslag in jouw woning als sneeuw voor de zon verdwijnen. Toch zit hier een keerzijde aan. In deze chemische schoonmaakmiddelen zitten bestandsdelen die ontzettend giftig zijn voor zowel mens als dier. Eenmaal terechtgekomen in het milieu zullen deze bestandsdelen veel schade aanrichten. Hiermee is kalkaanslag dus niet alleen gevaarlijk voor jouw leidingen en huishoudelijke apparaten, maar ook voor onze omgeving. Iets dat ons vandaag dierbaarder is dan ooit tevoren!

Zacht water bevat geen kalk

Inmiddels is het bij de meeste mensen bekend dat zacht water geen kalk meer bevat. Hierdoor is dit drinkwater een stuk beter voor bijvoorbeeld jouw huishoudelijke apparaten. Er is immers geen kalkafzetting meer wat betekent dat alle apparaten langer meegaan. 

Verbeter jouw huid en haar

Wil je juist vanwege gezondheidsredenen een waterontharder plaatsen in huis? Dat is een uitstekende keuze! Hiermee krijg je in een handomdraai zacht water wat een groot voordeel heeft op je huid en haar. Er is geen kalk meer aanwezig in het drinkwater, waardoor jouw huid en haar zijdezacht aanvoelen. Wie wil dat nou niet?

Bron: van 09-06-2022