Nieuwbouw Nieuws

Klik PVC vs. Plak PVC – de verschillen

22-06-2022

Ben je op zoek naar een mooie nieuwe PVC vloer? Bij de zoektocht naar zo'n nieuwe vloer moet je over verschillende dingen nadenken. Welke kleur moet hij bijvoorbeeld hebben? Wil je een houtlook of een betonlook? Wil je brede planken of smalle planken? En moet de vloer geschikt zijn voor vloerverwarming? De belangrijkste keuze die je echter moet maken is misschien wel of je kiest voor klik PVC of plak PVC. In dit artikel leggen we je uit wat precies de verschillen hiertussen zijn, zodat jij een bewuste keuze kunt maken.

Wat is klik PVC?

Een klik PVC vloer is een PVC vloer met – de naam zegt het al – een klikverbinding. Het gevolg hiervan is dat hij zeer gemakkelijk te leggen is. Hij hoeft namelijk niet verlijmd te worden op de ondergrond, wat een stuk meer werk en precisie vergt. Bij een klikvloer klik je de planken eenvoudig in elkaar. Deze leg je vervolgens 'zwevend’ op een geschikte ondervloer. Ook als je niet heel handig bent is het leggen dus relatief makkelijk.

Wat is plak PVC?

Plak PVC verlijm je, in tegenstelling tot klik PVC, rechtstreeks op de ondergrond van je vloer. Hierdoor is het van groot belang dat je ondergrond volledig egaal is. Het leggen zelf is precisiewerk dat je het beste aan een professional overlaat, tenzij je zelf heel handig bent.

Klik PVC of plak PVC – wat is de beste keuze?

De keuze tussen klik- en plak PVC is nog niet zo'n gemakkelijke. Daarom hebben we per type vloer de voordelen op een rijtje gezet.

De voordelen van klik PVC Klik PVC wordt alsmaar populairder, onder andere vanwege de onderstaande voordelen:

• Het is zoals gezegd erg gemakkelijk zelf te leggen. Doordat de planken zijn uitgerust met een handige klikverbinding is dit een relatief eenvoudige klus;

• Vanwege de manier van leggen is het niet nodig om van tevoren de ondergrond te egaliseren;

• Klik PVC is een tikkeltje goedkoper van plak PVC.

De voordelen van plak PVC

Ook plak PVC heeft verschillende voordelen:

• Doordat je een plakvloer rechtstreeks op een egale ondervloer verlijmt, worden de planken superstrak gelegd. Zo krijg je dus een ontzettend mooi resultaat;

• Een plak PVC vloer kan in meer verschillende patronen worden gelegd dan een klikvloer;

• Plak PVC is erg geschikt voor ruimtes waar veel zonlicht in schijnt, omdat het nooit zal gaan uitzetten of bol staan;

• Tot slot is plak PVC beter geschikt voor vloerverwarming dan klik PVC. Dit komt doordat de warmte die de vloerverwarming afgeeft makkelijker door dit type vloer heen gaat.

Conclusie: de verschillen tussen klik en plak PVC

Zoals we hebben gezien hebben zowel klik als plak PVC verschillende specifieke voordelen. Dus wat zijn nou de belangrijkste verschillen?

1. Klik PVC is veel gemakkelijker zelf te leggen dan plak PVC. Daar staat tegenover dat het resultaat bij laatstgenoemde vaak wel wat mooier is.

2. Plak PVC biedt meer mogelijkheden wat betreft legpatronen.

3. Plak PVC zet niet gauw uit en is beter geschikt voor vloerverwarming.

4. Klik PVC is goedkoper dan plak PVC.

Kortom, ga je voor gemak en een scherpe prijs, dan is klik PVC een goede keuze. Wil je echter de meest kwalitatieve vloer van de twee, dan kun je beter kiezen voor plak PVC.

Bron: van 22-06-2022