Nieuwbouw Nieuws

Hoe kan de afvalverwerking in stedelijke gebieden worden verbeterd?

23-06-2022

De verstedelijking van Nederland heeft ervoor gezorgd dat het belangrijker dan ooit is geworden dat er op een efficiënte en verantwoordelijke manier wordt omgegaan met de verwerking van afval. Hiervoor is het van belang dat burgers, het bedrijfsleven en de overheid samenwerken om afval slim te verwerken. Welke verbeteringen kunnen steden op het gebied van de afvalverwerking toepassen? Laten we eens kijken naar enkele slimme en inspiratievolle ideeën.

Efficiënte afvalcontainers en ophaaldiensten

Om afval op een milieuvriendelijkere manier te verwerken en de CO2-uitstoot te verminderen, is het van belang om doelbewust om te gaan met de inzet van afvalcontainers en de ophaalmomenten. Of het nu gaat om een particulier die een speciale afvalcontainer van LogicWaste inhuurt om al zijn renovatieafval te verzamelen of een stadscontainer die de buurt voorziet van een lokale stortplaats, het is essentieel om ervoor te zorgen dat het verzamelen van het afval gebeurt op een efficiënte manier. Hierbij moeten de betrokkenen ervoor zorgen dat er ophaalpartners worden ingezet die al actief zijn in dezelfde omgeving, zodat de belasting op het milieu, de wegen en de portemonnee aanzienlijk kunnen worden verminderd.

Bovendien zien we steeds meer steden gebruik maken van slimme containers. Dit zijn afvalcontainers die in staat zijn om het afval te persen voor meer afvalcapaciteit, het afval kunnen wegen, en vervolgens een seintje sturen naar de afvalophaaldienst zodat er een gecoördineerd ophaalschema kan worden opgesteld. Dit voorkomt onnodige ritten en overvolle afvalbakken.

Burgers bewuster maken over de verschillende afvalmogelijkheden

Naast efficiëntie binnen de afvalverwerking, is het net zo belangrijk dat burgers slimmer en bewuster weten om te gaan met hun afval. Hierbij is het van vitaal belang dat burgers begrijpen dat wat voor de één afval is, voor de ander zeer waardevol kan zijn. Of het nu gaat om oude meubels of een lading boeken die stof aan het happen zijn, burgers moeten realiseren dat de waarde van verscheidene objecten subjectief is en voor een ander heel nuttig kunnen zijn. Het moet dus worden aangemoedigd om oude spullen een tweede leven te geven, door het een ander plezier te doen.

Daarnaast is het belangrijk dat burgers meer begrip krijgen over de verschillende processen binnen de afvalverwerking en de mogelijke consequenties/resultaten ervan. Wanneer het nut van het scheiden van afval beter begrepen wordt, is de kans hoger dat afval beter wordt gescheiden en er dus beter kan worden gerecycleerd. Op die manier kan ervoor worden gezorgd dat verschillende soorten afval op de juiste plekken terechtkomen, wat betekent dat het afval meer van nut kan zijn en milieuvriendelijker verwerkt kan worden.

Bron: van 23-06-2022