Nieuwbouw Nieuws

4 manieren om een kamer te koelen in de zomer

05-07-2022

De zomer staat voor de deur, en dat kan betekenen dat we onze toevlucht moeten zoeken tegen het onaangenaam warme weer van het seizoen. Als je huis geen airconditioning heeft - of als je gewoon je best doet om deze niet constant te gebruiken - zijn er nog steeds genoeg dingen die je kunt doen om je huis koel te houden. Deze doe-het-zelfmethoden zijn enkele van de beste manieren om een huis te koelen zonder de hulp van airconditioning.

Sluit en isoleer je deuren

Als je het grootste deel van je tijd in één kamer doorbrengt, overweeg dan om de deuren te sluiten van de kamers die je niet zo vaak gebruikt, zoals slaapkamers of badkamers. Door delen van het huis af te sluiten, blijft de koelere lucht in één ruimte geconcentreerd en kan de kamer die je het meest gebruikt, sneller afkoelen en koel blijven. Als je deuren hebt met openingen aan de onderkant - vooral die die naar buiten leiden - investeer dan in wat isolatie. Weerstrips zijn een goedkope optie en je kunt ze zelf aanbrengen.

Ga niet koken

Zet dat zondagse gebraad even in de wacht, want niets verwarmt een kamer zo warm als een oven. Fornuizen geven ook wat warmte af, dus let goed op welke keukenapparatuur je gebruikt. Kies in plaats daarvan voor grillen in de buitenlucht, of voor een seizoensgebonden zomerrecept dat geen warmte nodig heeft. Als je de oven absoluut moet gebruiken, wacht dan tot de buitenlucht later op de avond afkoelt en zet wat ramen open. Eventueel kun je ook nog een tosti ijzer gebruiken in plaats van je fornuis.

Houd de ramen gesloten en afgedekt

Tijdens de hete zomermaanden is het eenvoudigste wat je kunt doen om een kamer koel te houden zonder airconditioning, ervoor te zorgen dat de ramen gesloten zijn. Voor degenen onder ons die van de frisse lucht houden, kan dit moeilijk te verkopen zijn - maar geloof ons, het werkt. Als de lucht buiten heter is dan de lucht binnen, zorgt het gesloten houden van de ramen ervoor dat de binnenkant van je huis een beetje koeler blijft. En omdat ongeveer 76 procent van het zonlicht dat via de ramen je huis binnenkomt, wordt omgezet in warmte, is het een goed idee om je zonwering dicht te houden als de zon schijnt.

Gebruik ventilatoren op de juiste manier

Als je in een huis zonder airconditioning woont, zijn ventilatoren je beste vriend - zolang je ze op de juiste manier gebruikt. Anders is een mobiele airco kopen misschien nog wel beter! Omdat ventilatoren lucht verplaatsen in plaats van deze te koelen, is het belangrijk wat je met een ventilator doet en waar je hem neerzet. Een zijwind creëren met ventilatoren is de beste manier om koelere lucht te laten circuleren en warme lucht naar buiten te duwen. Zoek het koelste deel van je huis (ofwel de koelste kamer of buitenlucht uit een raam in de schaduw) en draai de ventilator naar het heetste deel van je huis.

Bron: van 05-07-2022