Nieuwbouw Nieuws

Waar houd je rekening mee bij de financiering van zonnepanelen?

06-07-2022

Bij een nieuw huis horen ook de laatste snufjes. En het zou eigenlijk zonde zijn als je bij een gloednieuw woonhuis niet direct kiest voor zonnepanelen, aangezien ze flink wat financiële voordelen met zich mee brengen. Bovendien is een zonnesysteem een goede keuze voor het milieu. Twijfel je echter over de kosten: hoe je het moet financieren en hoeveel voordeel je er werkelijk mee behaalt? In dit artikel duiken we daar wat dieper op in.

Terugverdientijd van zonnepanelen

De kosten van een zonnesysteem liggen veelal tussen de €3.500 en €5.000. De terugverdientijd die daarbij hoort is circa zes tot acht jaar. Aangezien zonnepanelen al snel twintig jaar of langer meegaan, kun je dus jaren van voordeel genieten. Tel daarbij op dat de energieprijzen de laatste tijd flink aan het stijgen zijn. Daardoor zou je in verhouding op termijn nóg meer kunnen besparen. Wil je zonnepanelen kopen? Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij aanbieder Sungevity. Die kan jou op basis van je woning en verbruik adviseren hoeveel panelen je nodig hebt en wat de werkelijke kosten zijn voor jouw huis.

21% btw besparen

Momenteel geldt er een regeling dat je 21% btw op zonnepanelen kunt terugvragen bij de Belastingdienst binnen zes maanden na het jaar waarin je het systeem aanschaft. Dat scheelt je al snel €1.000 op de totale kosten, dus zeker interessant om rekening mee te houden wanneer je nadenkt over de financiering. Naar verwachting wordt deze regel in 2023 afgeschaft en hoef je de btw zelfs niet meer terug te vragen. Dan zou er al geen 21% btw bij aanschaf betaald hoeven worden, zodat je de btw-kosten niet ‘voor hoeft te schieten’.

Regelingen via de gemeente

Het nemen van groene maatregelen is een belangrijk maatschappelijk thema. Om mensen te stimuleren om te verduurzamen, stellen gemeentes regelmatig interessante subsidies beschikbaar voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, alsook het isoleren van je huis, het installeren van een warmtepomp of ledverlichting. De regelingen verschillen per gemeente en daarom is het aan te raden om de website van je woongemeente te checken om te zien of er momenteel een subsidie beschikbaar is waar jij handig gebruik van kunt maken.

Groene lening met gunstige voorwaarden

Wanneer je kiest voor een nieuwbouwhuis dan maak je op dat moment al genoeg kosten. Mogelijk zou je wel zonnepanelen willen, maar kun je het simpelweg niet bekostigen. Je zou in dat geval een groene lening kunnen overwegen. Dit type lening is speciaal bedoeld voor het nemen van duurzame maatregelen, zoals de aanleg van zonnepanelen. De voorwaarden zijn vaak erg gunstig, beter dan bij de meeste korte leningen. Zo heb je bijvoorbeeld een laag rentetarief van 3,5 tot 4 procent en kun je daarnaast ook tussentijds aflossen. Natuurlijk verschillen de voorwaarden wel per aanbieder. Vraag naar de mogelijkheden bij je eigen bank of neem eens een kijkje online.

Zorg voor een zonnesysteem dat bij je verbruik past

Tot slot willen we nog graag benadrukken dat het belangrijk is om een zonnesysteem te kiezen dat bij je huis past. Klinkt misschien als een open deur, maar toch zijn er mensen die juist voor zoveel mogelijk zonnepanelen kiezen. Je past het aantal zonnepanelen bij voorkeur aan op je verbruik (zeker met salderingsregeling die de komende jaren wordt afgebouwd). Je kunt ook op een plat dak zonnepanelen laten plaatsen, want hierbij kan de hellingshoek en windrichting optimaal afgestemd worden. Laat je adviseren door een specialist en kies liever voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zo haal je financieel gezien het meeste voordeel uit je nieuwe zonnesysteem.

Bron: van 06-07-2022