Nieuwbouw Nieuws

Energiemanagement voor bedrijven – Tips voor kostenbesparing

01-09-2022

Winstgevende bedrijven begrijpen dat ze hun inkomsten kunnen verhogen door te besparen op de onnodige overheadkosten. Energiebeheer is een van de grootste kostenposten voor kleine en middelgrote ondernemingen en uit onderzoek is gebleken dat er miljoenen worden verspild door te veel te betalen voor de energierekeningen. Energie is dus een goede plaats om te beginnen voor als u op de kosten wilt besparen en is essentieel om te helpen uw duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Hier volgen enkele ideeën om het energiemanagement van uw bedrijf te verbeteren.

Doe een energie-audit

Voordat u besluit veranderingen in uw organisatie door te voeren, is het van belang om te weten waar en hoe u moet verbeteren. Om te beginnen, is het van belang een energie-audit uit te voeren om te zien hoe het energieverbruik van uw bedrijf zich verhoudt tot dat van soortgelijke bedrijven in de buurt. Hiervoor kunt u rondvragen of online zoeken naar dergelijke informatie. Dit beginpunt is belangrijk, want zo kunt u weten waar u staat met betrekking tot het gemiddelde energieverbruik.

Een energie-audit is de eerste stap naar een efficiënt energiebeheer en is nuttig om te weten hoeveel energie u per dag verbruikt en waar u kunt beginnen om dit te verminderen. Een energie-audit geeft aan wat de energiekosten het hoogst zijn en kunnen ook ongeregistreerd of verborgen verbruik aan het licht brengen op gebieden waar eerder geen rekening mee was gehouden.

Om uw verbruik te bepalen en te berekenen hoeveel energie u maandelijks zou kunnen besparen, kunt u overwegen energiemeters te installeren om uw verbruik nauwkeuriger te volgen. Gecertificeerde energiemeters zoals kWh meters geven een overzicht van het energieverbruik van afzonderlijke verbruikersgroepen in een locatie.

Mogelijkheden voor kostenbesparingen

Zodra de gegevens zijn verzameld en passende analyses zijn uitgevoerd om te bepalen welke ruimtes en systemen de meeste energie verbruiken, kan er gekeken worden welke mogelijkheden er zijn om te besparen op de energiekosten. Misschien moeten er machines vervangen of aangepast worden en gekeken worden welke systemen onnodig buiten de bedrijfstijden in werking zijn.

De voortgang controleren

Nadat er verschillende mogelijkheden zijn doorgevoerd om het energieverbruik te verlagen, moeten de wijzingen worden bijgehouden om de voortgang te controleren. Zijn de gegevens hetzelfde en is er geen vooruitgang geboekt, dan zijn andere acties nodig. Door de vorderingen op de voet te volgen kan ervoor worden gezorgd dat deze veranderingen daadwerkelijk tot kostenbesparingen leiden en doeltreffend energiebeheer wordt bereikt.

Bron: van 01-09-2022