Nieuwbouw Nieuws

10 tips om een duurzame woning te bouwen

19-09-2022

Laat u een nieuwe woning bouwen of heeft u een verbouwing in de planning staan? Dan is het tegenwoordig belangrijk dat u aan de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning denkt. Nieuwbouw of verbouw is dan ook een prima gelegenheid om duurzame maatregelen toe te passen. Een duurzame woning is niet alleen goed voor een beter milieu, zeker ook voor uw portemonnee. U heeft zo de mogelijkheid om flink te besparen op energiekosten. Daarom geven we u hieronder 10 tips voor het bouwen van een duurzame woning.

1. Het isoleren van de woning

Een niet geïsoleerde woning is zeer slecht voor uw energierekening. Uw gestookte warmte zal niet lang vastgehouden worden en al snel naar buiten vervliegen. U stookt deze warmte dus voor niets. Doordat uw woning koud blijft, blijft u maar stoken. Dit houdt een hogere uitstoot van CO² in. Isolatie aanbrengen is een uiterst effectieve methode om warmte vast te houden, minder te stoken en bovendien te genieten van meer comfort. Isoleer zowel de vloeren, (spouw) muren en het dak en uw woning blijft warmer in de winter en koeler in de zomer. Er zijn veel verschillende soorten isolatie. Raadpleeg een specialist om te kijken wat voor uw woning het beste is.

2. Plaats hoogrendementsglas

Dubbele beglazing was al een enorme verbetering ten opzichte van enkele beglazing. Maar nog beter is hoogrendementsglas. Dit glas wordt ook wel HR++ genoemd en is momenteel het meest geïnstalleerde glas in de woningbouw. Dit is ook dubbelglas, maar in de spouw tussen de twee glasplaten is een edelgas gespoten en de binnenzijde van een glaswand is bedekt met een doorzichtige metaalfolie. Heeft u behoefte aan een nog betere glasisolatie? Dan kunt u kiezen voor driedubbele beglazing, oftewel HR+++ glas. Hiervoor worden drie glasplaten gebruikt en dit isoleert nog beter.

3. Maak gebruik van zonne-energie

Plaatst u zonnepanelen op uw dak, dan maakt u met behulp van zonne-energie zelf uw elektriciteit. De meest geïnstalleerde zonnepanelen, zijn fotovoltaïsche zonnepanelen, ook wel PV-zonnepanelen genoemd. Dit zijn zonnepanelen waarin zonnecellen zitten en die het zonlicht opvangen en omzetten in stroom. Maar met zonnepanelen hoeft u niet alleen stroom op te wekken. Een groot aandeel van uw gebruikte energie betreft het opwarmen van water. Denk bijvoorbeeld de buizen voor vloerverwarming en water voor de cv-ketel. Hiervoor kunt u warm water zonnepanelen laten installeren. Dit worden ook wel thermische zonnepanelen genoemd. Hiermee kunt u zowel stroom opwekken als het opwarmen van water.

4. Installeer een warmtepomp

Naast zonnepanelen kunt u ook kiezen voor warmtepompen. Warmtepompen zijn specifiek gericht op het verwarmen van uw woning. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waardoor er verschillende technieken mogelijk zijn. Welke methode u ook kiest, warmtepompen maken geen gebruik van fossiele brandstoffen om uw woning te verwarmen. Er zijn grofweg drie methodes. Warmtepompen kunnen hun energie namelijk halen uit de lucht, uit de aarde of uit grondwater. Met deze warmtepompen hoeft u geen gebruik meer te maken van gas. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen en warmtepompen zijn een ideale situatie voor een duurzame woning.

5. Gebruik alleen LED verlichting

U kunt natuurlijk niet altijd zonder verlichting. Als u geen zonnepanelen heeft, dan maakt u gebruik van stroom voor uw verlichting, waarvan u misschien niet weet hoe groen dit opgewekt is. U kunt verlichting veel zuiniger maken, door gebruik te maken van LED verlichting. Uiteraard is zo weinig mogelijk verlichting te gebruiken het beste, door voldoende natuurlijk licht binnen te laten. Als u kiest voor bijvoorbeeld LED spots om in te bouwen, dan weet u zeker dat de LED lampen zeer efficiënt zijn. LED lampen verbruiken nauwelijks energie (ongeveer 1/7 ten opzichte van halogeenlampen) en gaan vele malen langer mee dan conventionele verlichting.

6. Vang uw regenwater op

Het is eigenlijk heel jammer dat we regenwater gewoon naar het riool laten lopen. Regenwater kan nog voor zoveel doeleinden in huis gebruikt worden. Vang daarom uw regenwater op in een ondergrondse regenwaterput. Voor bijvoorbeeld schoonmaak of doorspoelen van het toilet kunt u heel goed regenwater gebruiken. Als u dit doet, dan voorkomt u dat u hiervoor drinkwater moet gebruiken. Regenwater is bovendien gratis, terwijl drinkwater erg duur is.

7. Meer groen rondom uw woning

Binnensteden zijn vaak veel te veel versteend. Met andere woorden, het is één en al beton en steen. Dit heeft grote invloed op het binnenstedelijke klimaat tijdens de zomermaanden. De temperatuur kan dan tot wel twee graden hoger worden. Als het hard gaat regenen, is er eerder kans op wateroverlast, doordat al het steen het water niet goed kan afvoeren. Voorkom dit bij uw woning en zorg voor een tuin waarin u veel ruimte overlaat voor groen. Maak grote borders met planten en een groot gazon. Regenwater wordt dan op een natuurlijke wijze afgevoerd.

8. Duurzame meubels

Bij het bouwen of verbouwen van een woning, gaat het om duurzame aanpassingen aan de woning zelf. Maar u kunt ook duurzaamheid toepassen in uw inrichting. U kunt dan kiezen voor meubels van duurzame materialen, zoals duurzame houtsoorten of producten die zijn gewonnen uit mais of aardappels. Als dit te ver gaat voor u, dan is er nog de mogelijkheid om uw meubels te kopen bij een kringloopwinkel. U hergebruikt meubels en u kunt hier nog prachtige meubels op de kop tikken.

9. Gebruik een slimme meter

In een duurzame woning kunt u niet zonder slimme meter. Met de slimme meter kunt u heel nauwgezet uw verbruik meten en uw gedrag hierop aanpassen. Tevens kan een slimme meter geprogrammeerd worden, in combinatie met slimme technologie zoals bijvoorbeeld KNX, zodat deze automatisch bepaalde taken overneemt. Zo zult u nooit meer het licht vergeten uit te doen, want de slimme meter doet dit als er geen activiteit meer wordt geconstateerd.

10. Kijk naar het energielabel van apparaten

Het energielabel is niet voor niets ingevoerd. Hiermee kunt u bij aanschaf van een huishoudelijk apparaat direct zien of deze zuinig is of juist niet. U doet er goed aan om voor ieder apparaat die vervangen dient te worden, een apparaat aan te schaffen met minimaal energielabel A. U weet dan zeker dat het apparaat niet teveel verbruikt en bovendien kost het u veel minder aan energiekosten.

Bron: van 19-09-2022